U okviru 8. Međunarodnih susreta koji su u znaku 30 godina postojanja i rada Udruženja književnika Republike Srpske, sinoć je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske održana svečana Skupština i književno veče Udurženja.

Sjednici su prisustvovali i brojni pisci koji su učestvovali u radu osnivačke Skupštine Udruženja 1933. godine. Mnogo id njih govorili su svoje stihove.

Povodom značajnog jubileja uručene su povelje zahvalnosti institucijama i zaslužnim pojedincima.

Povelja je dodijeljena i Gradu Banjoj Luci za višegodišnju podršku ovom reprezentativnom i od javnog interesa za Republike Srpsku književnog udurženja.

U ime Grada Banja Luka, povelju je primila Nevena Blagojević –Podrić, šef Odsjeka za kulturu, socijalnu zaštitu, udurženja građana i vjerske zajednice.

-Čestitam na ovom velikom jubileju. Potrebno je naglasiti da su izuzetno dobri temelji na kojima je i ponikolo ovo reprezentativno Udruženje. Upravo Udruženje književnika Republike Srpske je najznačajniji partner Grada u svim kulturnom manifestacijama, koje upravo mi organizujemo. Grad je pružao podršku sve ove godine – od prostora u kojem se Udruženje nalazi, kao i na mnoge druge način. Nastavićemo da ih podržavamo i u budućnosti, a sve u interesu književnosti i pisane riječi – naglasila je Blagojević-Podrić.

Iste večeri upriličena je završna svečanost u restoranu „Obala“ i tom prilikom je pročitana pjesnička poruka mira svijetu koju je napisao ovogodišnji dobitnik nagrade „Otvorena knjiga“, Jon Deakonesku.