Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je danas sugrađanima vaučere za besplatne priključke za vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

-Kako smo i najavili, realizujemo odnosno dodjeljujemo vaučere onim domaćinstvima koji su dobili besplatan priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Niko se u posljednjih 20-30 godina nije usudio da obezbijedi građanima, čak ni da najavi, a kamoli da realizuje besplatne priključke za vodu i kanalizaciju – kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković, dodajući da račun koji dobiju za priključke ovaj vaučer poništava, čak i takse od 150 KM za prikljuak na kanalizaciju neće se plaćati.

U ovom trenutku, kako je kazao – imamo 200 domaćinstava kojima je obezbijeđen besplatan priključak na vodu i oko stotinu domaćinstava za priključak na kanalizacionu mrežu.

-Sve ovo je samo za 25 dana urađeno i tek je početak – kazao je on.

Priključak za vodu u prosjeku košta od 800 do 1.000 KM, što, kako je kazao – ukupno za ova domaćinstva košta Grad oko 200.000 KM.

-Priključak za kanalizaicju je oko 2.500 KM što je velika ušteda za domaćinstva i što zajedno sa do sada odobrenim zahtjevima iznosi oko pola miliona KM koje smo izdvojili iz budžeta umjesto naših građana. Ovdje su stanovnici iz svih dijelova našeg grada, gdje radimo i vodovod i kanalizaciju. Ukoliko se jedno domaćinstvo priključuje na oba sistema, po domaćanistvu je to ušteda čak od 3.500 KM. To je sedam ili osam plata koje su ostale u kući – poručio je gradonačenlik.

Kako je kazao, postoje i domaćinstva koja su dobila priključak i za vodu i za kanalizaciju, a ujedno rade i legalizaciju nelagalno sagrađenih objekata.

-Do sada smo riješili oko 1.150 predmeta za legalizaciju za manje od godinu dana. Prosječno cijena legalizacije po domaćinstvu je 12.000 KM i računajući sve riješene predmete, to je blizu 14 miliona KM koji su ostali u budžetima naših sugrađana. Računajući i legalizaciju i besplatne priključke na vodovod i kanalizaciju izdvojili smo 15 miliona KM za osam mjeseci – obrazložio je gradonačelnik.

Napomenuo je da danas ima i dosta kuća, gdje su vodovodi urađeni prije pet, deset ili 15 godina i još nisu priključeni na sistem jer to puno košta.

-Ovo je život i ovo su životne teme i po tome je Banja Luka specifična. Na to sam ponosan i mogu da kažem da imamo finansijske snage da sve ovo uradimo – kazao je on.

Najavio je da će Grad ubrzo uputiti u Skupštinu Grada i inicijativu za odluku o besplatnim građevinskim dozvolama za gradnju objekata do 200 kvadratnih metara i da su za to obezbijeđena sredstava.

Dodao je da je gradska administracija pripremila i lokacije na teritoriji Banje Luke gdje će izgraditi svu potrebnu infrastrukturu i tih 150 placeva će besplatno dodijeliti određenim kategorijama stanovništa, poput mladih bračnih parova i višečlanih porodica.

-Ovo su jedinstvene pogodnosti i Banja Luka je jedini grad koji ima besplatne udžbenike, besplatne priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, besplatne matruske proslave i uskoro besplatne građevinske dozvole za objekte do 200 kvadrata – zaključio je gradonačelnik.

Sugrađanin Davorin Kozomara iz Bilećke ulice u naselju Šargovac kazao je da su konačno nakon 20 godina čekanja dobili vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

-Hvala gradonačelniku na svemu što je uradio za nas i sada možemo reći da pripadamo gradu. Priključio sam se na kanalizacionu mrežu i mom domaćinstvu to itekako znači – kazao je on.

Direktor „Vodovoda“ Predrag Duduković kazao je da sugrađani zahtjev za besplatne priključke mogu da podnesu tom preduzeću, uz dokaz o vlasništvu zemljišta odnosno kuće i samim tim se ostavruje pravo na besplatan pruključak.

-Sve su procedure usvojene i jednostavne. Kada sugrađani završe svoj dio posla tj. urade šaht naše ekipe dolaze i urade priključak. S obzirom na to da je veliko interesovanje formirali smo još jednu ekipu i moći ćemo odgovoriti na sve zahtjeve u što kraćem roku – zaključio je Duduković.