Nisam dobio informaciju kada će biti održana sjednica Skupštine Grada za koju smo već pripremili materijale ili nastavak nedavno prekinute sjednice, niti kada će biti donosena odluka koja će omogućiti i dalje korištenje usluga javnog prevoza po povlaštenim cijenama za penzionere, višečlane porodice i druge kategorije obuhvaćene ovom odlukom.

Kazao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković nakon današnjeg višečasovnog sastanka sa šefovima klubova odbornika u Skupštini Grada i sa udruženjima čija su prava uskraćena zbog situacije sa Skupštinom Grada.

I ovom prilikom, gradonačelnik je pozvao Skupštinu grada Banje Luke da usvoji ovu odluku i omogući dalje funkcionisanje ove prakse.

– Predložili smo istu odluku kakva je u primjeni zadnje tri godine i samo protokolarno mora da prođe Skupštinu. Zašto je ta odluka o povlaštenom i besplatnom prevozu mogla da funkcioniše tri godine i sada odjednom ne može – upitao je gradonačelnik.

Kako ističe, i pored toga još nema informaciju kada će biti nastavak sjednice gradskog parlamenta.

-Kao i obično, uslovljeni smo nečim. Taman kada ispunite jedan i drugi uslov, dobijete treći i tako u beskonačnost. Konstantno uslovljavanje mene kao gradonačelnika mora prestati. Pokazaću strpljenje iaoko nema sjednice ili se prolongiraju. Moj je zahtjev samo da se održavaju sjednice Skupštine – kazao je gradonačelnik i napomenuo da ukoliko odbornici nisu zadovoljni predloženom odlukom o subvencijama za javni prevoz uvijek mogu da djeluju amandmanski, a ne da, kako je kazao – uslovljavaju gradsku administraciju da imenuje komisiju, koja bi radila posao nadležnih gradskih odjeljenja.

Ponovio je da je uspio sa prevoznicima da dogovori da i tokom septembra koriste usluge javnog prevoza po povlaštenim cijenama, ali da za dalje prevoznici nemaju garanciju Skupštine.

-Opet ću predložiti odluku o subvencijama, a njihovo je da diskutuju i da donesu odluku o tome. Imao sam obavezu da pozovem udruženja penzionera i „4+“ i da im kažem da je administracija sve na vrijeme uradila, da imamo sredstva, ali nemamo podršku odbornika SNSD-a – kazao je gradonačelnik i dodao da se ovo pitanje mora najkasnije riješiti do 20. septembra, jer prodaja mjesečnih karata počinje od 25. septembra.

I ovim putem se osvrnuo na problem neobjavljivanja odluka u Službenom glasniku Grada, ističući da se dva mjeseca čeka na tu proceduru.

U ime Udruženja porodica sa četvoro i više djece, Adriana Basara kazala je da se neusvajanjem odluke srednjoškolci i studenti iz tih porodica dovode u situaciju da ostanu bez besplatnog prevoza koje su imali zadnje tri godine.

-Besplatan prevoz za naših preko 300 srednjoškolaca i studenata nam je najviše značio. Upitne su i stipendije. Ukoliko se ne riješi to pitanje sa prevozom bićemo prinuđeni, pošto imamo veliki pritisak naših članova, da izađemo pred Skupštinu Grada – navela je Basara.