U toku su radovi na izgradnji kružne raskrsnice sa parkom na lokaciji između „Ekvatora“ i tvrđave Kastel, čime će osim poboljšanja uslova odvijanja saobraćaja ovaj dio gradskog jezgra zasijati u svom punom sjaju.

Radove na ovoj lokaciji obišao je  gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je tom prilikom poručio da će nova raskrsnica u potpunosti promijeniti izgled ovog dijela našeg grada.

– Banja Luka ulazi u jednu potpuno novu dimenziju svog urbanog razvoja. Gradimo najveću kružnu raskrsnicu u istoriji naše Banje Luke. Biće ovo najveća i najfrekventnija raskrsnica na području grada, koja će plijeniti svojom ljepotom i funkcionalnošću – poručio je gradonačelnik.

Kako je pojasnio, riječ je raskrsnici do sada najvećeg prečnika, u čijem epicentru će se nalaziti park sa fontanama, klupama, prostorom za rekreaciju i uživanje, dodavši da će ovaj prostor svojim izgledom podsjećati na raskrsnice koje smo do sada viđali u najpoznatijim evropskim i svjetskim metropolama.

Kako je istakao riječ je o projektu ukupne vrijednosti oko 2,5 miliona KM, a rok za završetak radova je 60 dana.

– Za izgradnju i modernizaciju raskrsnice izdvajamo nešto preko 1,2 miliona KM, dok će za izgradnju parka takođe biti izdvojeno preko milion KM, što znači  da je riječ o projektu vrijednom oko 2,5 miliona KM koji će biti trajan i neupitan pečat novog razvoja Banje Luke – rekao je Stanivuković, te dodao da će sa ove lokacije svi sugrađani, ali i posjetioci imati jedan potpuno novi pogled na tvrđavu „Kastel“, koji će uskoro biti osvijetljen.

Takođe je rekao da će raskrsnica biti završena za manje od dva mjeseca, dok se završetak parka očekuje naredne godine.

Gradonačelnik je dalje pojasnio da se uporedo sa ovom raskrsnicom radi i na izgradnji kružne raskrsnice između Bulevara cara Dušana i Kninske ulice vrijednosti oko 180.000 KM, što će sa raskrsnicom kod Kastela činiti jedan cjelovit sistem odvijanja saobraćaja. Takođe je rekao da će u okviru ovog projekta posebno biti tretiran pješački saobraćaj, posebno na dijelu Tržničke ulice.

-Trenutni prelaz je neadekvatan, jer nemamo ni zadovoljavajući protok motornog, a ni pješačkog saobraćaja – rekao je on.

Prema njegovim riječima, svi ovi radovi zapravo su uvod u jednu potpuno novu dimenziju, a to je jednosmjerno odvijanje saobraćaja u centru grada.

-Uvodimo jednosmjerni saobraćaj od zgrade Vlade Republike Srpske do ove raskrsnice, te od Kninske ulice do Bugarske škole. Ovim konceptom dobijamo moderne saobraćajnice, nekoliko kilometara novih biciklističkih staza, posebnu saobraćajnu traku za kretanje vozila javnog prevoza i taksija što će u velikoj mjeri unaprijediti saobraćaj u Banjoj Luci – zaključio je gradonačelnik.

Podsjećamo, novi režim saobraćaja smanjiće gužve i poboljšati protok saobraćaja motornih vozila, a ujedno će i omogućiti bezbjednije kretanje za pješake.