Oko  97 odsto teritorije grada Banje Luke u ovom trenutku ima uredno vodosnabdijevanje, a u onim naseljima u kojima je usljed toplotnog talasa došlo do izazova u vodosnabdijevanju –  uveden je sistem da u roku od 24 časa imaju vodu 12 časova.

-To je maksimum koji Grad može u ovom trenutku kada pričamo o Ramićima, visinskim zonama Dragočaja, Potkozarja i Pisakvice. To su problemi koji su 30 godina prisutni. Ono što smo mi uspjeli da uradimo jeste da smo posvećenim radom riješili dugogodišnje nestašice vode u ovom periodu godine u Bronzanom Majdanu i Donjim Kolima i oni sada imaju stabilno vodosnabdijevanje – naveo je gradonačelnik.

Kada je riječ o naselju Dragočaj, kako je kazao – donji dijelovi imaju vodu, uz moguće smanjenje pritiska, a  da su izazov Gradina i visinske zone Dragočaja za koje će danas iza 14.00 časova biti pušten sistem i voda bi trebalo da dobiju oko 15-16 časova.

-Danas kada visinske zone Ramića i Dragočaja dobiju vodu, oni će imati vodu 12 časova. Sutradan vodu dobijaju potkozarska sela 12 časova,  a onda subotu opet Ramići i visinske zone Dragočaja. Za Kuljane ćemo uspjeti da obezbijedimo vodu 24 časa, i višim i nižim zonama. Prijakovci više zone u roku od 24 časa imaće vodu 12 časova. To je sistem koji možemo da održavamo na tom dijelu od tri odsto teritorije Banje Luke koja ima izazove u vodosnabdijevanju usljed ove elementarne neopogode. I taj sistem je maksimalna i najbolja opcija – naglasio je gradonačelnik.

Napominje da ovdje niko nikom nije uskratio vodu, jer ne voli nekog.

-Ovdje se radi o količini vode koja nije dovoljna za sva potkozarska sela, dio Dragočaja i Kuljana, odnosno za sva sva ta naselja u svakom periodu i onda u jednom trenutku obezbijedimo vodosanbdijevanje jednog dijela, a redukcija bude u drugom, ali svi u roku od 24 časa imaju vodu 12 časova. Više od toga sistem ne može – pojasnio je gradonačelnik.

Ističe da ukoliko bi akumuliranu vodu pustili odjednom u sva naselja koja trenutno nemaju vodu – voda bi nestala u roku od pola sata.

-Kada i jedna kuća nema vodu mi to razumijemo i imamo svu pažnju da riješimo taj izazov-napomenuo je gradonačelnik.