Oko 3.000 KM plata je sa kojom bi se moglo pristojno živjeti u Republici Srpskoj.

Stav je ovo većine građana koji su učestvovali u našoj anketi na društvenoj mreži Facebook.

Pitali smo građane: “Kolika je plata dovoljna da pokrije vaše troškove?” Odgovori koje smo dobili bili su različiti, ali u jednom su svi saglasni – život je postao preskup i plata odavno ne može da prati troškove.

– Muž i žena po 2.000 KM za četvoro u porodici – napisala je Mirajana Urošević.

Ipak najviše je bilo onih koji su rekli da bi im plata od 3.000 bila dovoljna.

– Kao i prethodni odgovori. Bar 3.000. Da se pokrije režije, hrana, lijekovi i kredit(i). Ostalo bi dovoljno da se ne mora razmišljati o svakoj potrošenoj marki – napisao je Pregdrag Sredić.

Građani su napomenuli da je potrošačka korpa 2.000 KM, te da to treba imati u obziru kada se računa kolika bi blata bila dovoljna.

Bilo je i neizostavnih komentara na račun visokih primanja političara u Srpskoj, pa su neki naveli da bi im bila dovoljna plata predsjednika Republike Srpske.

Ima i onih skromnijih.

– Nas pet u kući mislim da bi 1.500 bilo dovoljno da se izgura mjesec, računi, hrana, kredit, škola… – napisala je Aleksandra Softić.

Neki su stava da je 5.000 KM dovoljna plata za pristojan život, dok je sve ispod preživljavanje.

– 400 KM rata za auto, 600 KM rata za stan, 200 KM min za rezije i bar još 2.500 KM za osnovne potrebe higijena, hrana, odjeca, obuĆa, gorivo itd… I bar još 250 KM da se skupi za zimovanje i ljetovanje i 500 KM da bi nešto mogao i na stednu knjizicu. Znači 5.000 je optimalno da bi se živio život, sve ispod toga je preživljavanje ili patnja. PS i to je sve bez da se bahatiš, prosjek auto i stan, nikakvo pretjerano modiranje i restorani izlasci itd. Ljetovanje jadran i Jahorina zimi – napisao je Milan Petrović.

Podsjećamo, prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u avgustu 2023. godine iznosila je 1.286 KM i u odnosu na jul 2023. nominalno je veća za 0,6%, a realno je manja za 0,5%, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno veća za 10,3%, a realno za 4,1%. Prosječna mjesečna bruto plata iznosila je 1.954 KM.