Isplaćene su sve gradske stipendije za učenike, njih 1.374, čime je okončan ovaj proces za školsku 2022/2023. godinu.

Kako je potvrđeno u Odjeljenju za društvene djelatnosti, ovih dana su uplaćene deveta i deseta stipendija, čime je završena isplata učeničkih stipendija za ovu godinu.

Istovremeno, isplaćena je i sedma stipendija koju Grad dodjeljuje studentima.

Najavili su da će u okviru programa podrške Grada, početkom idućeg mjeseca biti raspisan konkurs za dodjelu učeničkih stipendija za školsku 2023/2024. godinu. Pored toga, konkurs za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama biće raspisan u drugoj polovini oktobra.

Ukupno, za stipendije predviđeno je da bude izdvojeno 1,8 miliona KM, a učenici i studenti moći će da konkurišu za jednu od tri vrste stipendija, i to: stipendije za uspjeh u školi odnosno na studiju, stipendije prema socijalnom statusu i stipendije za deficitarna zanimanja.

Za narednu školsku/akademsku godinu utvrđena su i deficitarna zanimanja, i to za učenike srednjih škola, biće stipendirano školovanje za sljedeća zanimanja: Geodezija i građevinarstvo – tesar; Geodezija i građevinarstvo – armirač-betonirac i Poljoprivreda i prerada hrane – mesar.

Kada je riječ o studentima, stipendije su predviđene za sljedeća zanimanja: Računarstvo i informatika – Diplomirani inženjer elektrotehnike – 240 ESTS; Računarstvo i informatika – Matematika i informatika, nastavni smjer – Diplomirani profesor matematike i informatike – 240 ESTS i Tekstilno inženjerstvo, Obućarska tehnologija i dizajn – Diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva – 240 ESTS.

Podsjećamo, učenička stipendija na osnovu uspjeha u školi i prema socijalnom statusu iznosi 100 KM, a za deficitarna zanimanja 170 KM. Visina stipendija za studente prema socijalnom statusu i stipendije za uspjeh na studiju iznosiće 150 KM, a za deficitarna zanimanja 260 KM.