Gigantski tumori jajnika teški po nekoliko desetina kilograma vrlo su rijetka pojava, ne mogu iznenada, preko noći narasti do tih dimenzija i prava je misterija zašto se pacijentkinje ranije ne jave ljekaru, naročito jer je operacija u toj fazi složen i izazovan zahvat i za najveće stručnjake.

Istakao je to za “Glas Srpske” ginekolog Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS Miroslav Popović koji je u ponedjeljak sa timom ljekara operisao pacijentkinju iz Prijedora odstranivši joj tumor težak 23 kilograma. Riječ je o najtežem tumoru koji je otklonio u dvadeset godina dugoj karijeri, a operacija je, kako sam kaže, protekla mnogo lakše nego što je predviđao prije samog ulaska u salu.

“Ti veliki tumori jajnika, koji se pojave jednom u nekoliko godina, imaju zahtjevnu dijagnostiku, a operacije su izazovne u tehničkom, hirurškom i anesteziološkom smislu. Kompletna ekipa mora biti spremna na sve jer često zna biti i priraslica sa ostalim organima. U takvim situacijama moramo angažovati abdominalne hirurge, ali, na sreću, sada nam nisu bili potrebni. Operacija pacijentkinje kojoj smo odstranili tumor od 23 kilograma izvedena je rezom preko čitavog trbuha i sve je proteklo mnogo lakše nego što smo mislili. Ona je dobro, vesela, raspoložena i za nekoliko dana bi trebalo da ide kući”, kazao je Popović koji je složeni zahvat izveo sa kolegama Andrijom Baničevićem, Đurđinom Momić i Ljubomirom Vlajnićem, uz podršku anesteziologa i instrumentarki UKC-a.

On je naglasio da su gigantski tumori obično dobroćudni ili sa niskim malignim potencijalom, relativno dobre prognoze.

“Nadam se da će dobar nalaz stići i za ovu pacijentkinju koja je relativno mlada, 34 godine. Iza nje su dva poroda carskim rezom, relativno je obrazovana i čudi me da je dopustila da tumor toliko naraste. Prosto je neobjašnjivo zašto se pacijenti dovedu u takvu situaciju. Iako ona navodi da joj je stomak rastao unazad tri mjeseca, takvi tumori moraju duže od godinu rasti da bi dostigli te dimenzije. Pozivam građane da se jave ljekaru čim primijete promjene na svom tijelu, a ne da problem guraju pod tepih i nadaju se da će proći sa­m od sebe”, upozorava Popović i dodaje da je rano otkrivanje najbolji prognostički faktor za sve maligne bolesti.

Zahvaljujući savremenoj dijagnostici, Popović kaže da se danas otkrije veliki broj tumora na vrijeme.

“Nemam pouzdane podatke da li raste broj žena koje obolijevaju, to zahtijeva posebne analize, ali sigurno da ima više pacijentkinja koje se liječe zahvaljujući dostupnijoj dijagnostici. U UKC-u smo u posljednjih nekoliko godina dobili svu modernu opremu koja se koristi i u svijetu. Nemamo samo robota, koji nam nije ni nužan. U kliničku praksu smo uveli endoskopske operacije koje ne izvode ni mnogo veći centri u regionu. Čak 50 odsto ginekološkog programa izvodimo endoskopskim putem. To je ogromna prednost za pacijenta jer se brže oporavlja, kraće ostaje u bolnici i trpi manje bolove. O finansijskoj uštedi da ne govorim”, rekao je Popović.

Nove metode        

Miroslav Popović je istakao da se u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a dnevno u prosjeku izvede desetak operacija.

“Gotovo 90 odsto operacija koje se izvode u svijetu radimo i mi. Imamo stručan kadar, dobru opremu i ozbiljan pristup. Kada se pojavi nova metoda, vrlo brzo neko od nas ode na edukaciju i to primjenjujemo ovdje”, uvjerava Popović.