Brioni, prelijepi arhipelag u Jadranskom moru uz zapadnu obalu Istre, nekada su bili omiljeno ljetovalište Josipa Broza Tita.

Titov omiljeni bijeg bio je u predivni kompleks koji se sastoji od dva veća i jedanaest manjih ostrva, bogatih prirodnim ljepotama, kristalno čistim morem, bogatom florom i faunom, kao i kulturno-istorijskim nasljeđem koje datira još iz rimskih vremena. Brioni su 1983. godine proglašeni Nacionalnim parkom i dostupni su javnosti.

Prirodne ljepote i istorijski značaj Briona

Brioni su poznati po svojim prirodnim ljepotama i istorijskim znamenitostima. Na ostrvima se nalaze sačuvane građevine iz različitih perioda istorije, od rimske palate, preko srednjovjekovnih crkava i kapela, do vila i hotela iz 20. vijeka. Ostrva su bila naseljena još u kamenom dobu, a u 20. vijeku postaju prestižno ljetovalište evropske aristokratije. Austrougarski biznismen Paul Kupelvizer kupio je ostrva početkom 20. vijeka i pretvorio ih u luksuzno odmaralište. Do 1960-ih, Brioni su postali ljetnjikovac predsjednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita.

Titova vila na Brionima

Tito je provodio veliki dio vremena na Brionima, ponekad i do šest mjeseci godišnje. Njegova najpoznatija rezidencija bila je Vila “Jadranka” na najvećem ostrvu, Veliki Brion. U ovoj vili Tito je ugostio mnoge svjetske lidere i poznate ličnosti iz umjetnosti, nauke i politike. Među njegovim gostima bio je i etiopski car Hajle Selasije, prvi visoki gost koji je posjetio maršala u ovom nesvakidašnjem ambijentu. Tito je ovdje ugostio i čuvenu glumicu Sofiju Loren.

Safari park i botanički vrt

Brioni su dom mnogim egzotičnim biljnim i životinjskim vrstama koje je Tito lično donosio sa svojih putovanja po svijetu. Safari park je jedna od glavnih atrakcija, gdje posjetioci mogu vidjeti različite životinjske vrste, uključujući indijsku slonicu Lanku, koju je Titu poklonila indijska premijerka Indira Gandi. Ostrva su krajem 19. i tokom 20. vijeka bila mjesto gdje su dopremane životinje koje su dalje kupovali evropski zoološki vrtovi.

Titov bioskop

Tito je na Brionima imao i privatni bioskop na otvorenom, gdje je gledao filmove sa Pulskog filmskog festivala. U društvu Ričarda Bartona gledao je epsku priču o partizanima – “Sutjeska”. Brioni su bili mjesto gdje su se igrali golf i polo, što dodatno svjedoči o luksuznom načinu života na ostrvima.

Brioni danas

Iako je Tito preminuo 1980. godine, njegovo omiljeno odmaralište i danas privlači posjetioce iz cijelog svijeta. Nacionalni park Brioni otvoren je za javnost, gdje turisti mogu uživati u prirodnim ljepotama, upoznati se sa istorijom ostrva i posjetiti Titov muzej. Posebnu atrakciju predstavlja bijeli papagaj Koki koji priča. Brione je moguće obići i turističkim vozom uz pratnju vodiča, a za one koji žele luksuznije iskustvo, tu je kadilak koji je Titu poklonila jugoslovenska dijaspora u Kanadi, dostupan za iznajmljivanje.

Brioni su, dakle, više od samo prelijepog arhipelaga – oni su skup istorijskih podataka o jednom vremenu, načinu života i događajima koji se i danas prepričavaju, prenosi “Nova“.