Služenjem molebana nestalim i poginulim borcima i civilima Prvog svjetskog rata u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja i svečanim programom obilježen je Dan ulaska Srpske vojske u Banju Luku 1918. godine.

U okviru programa obilježavanja položeni su vijenci na Spomenik banu Milosavljeviću, a obilježavanju su prisustvovali savjetnik gradonačelnika, Mirna Savić-Banjac i ovlašteni potpisnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, Radivoj Majstorović.

Kako je naglasila Savić-Banjac, naša obaveza jeste da slobodu u kojoj živimo – čuvamo, te da branimo dostojanstvo i identitet našeg naroda.

-Izuzetno je važno njegovati tradiciju i obilježavati istorijski važne datume, te svakodnevno raditi na tome da kultura sjećanja bude važna u našem društvu – kazala je savjetnica Savić-Banjac.

Vijence su u ime institucija Republike Srpske položili predsjednik Narodne Skupštine RS, Nenad Stevandić, ministar rada i boračko – invalidske zaštite Danijel Egić, te savjetnik predsjednika Republike Srpske, Marko Romić.

Nakon polaganja vijenaca, u proti Hrama Hrista Spasitelja upriličen je kulturno – umjetnički program.

Podsjećamo, obilježavanje 105. godišnjice Ulaska srpske vojske 1918. godine organizovali su Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Republike.

Grad Banja Luka će, sutra – 21. novembra polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje žrtvama Veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija, obilježiti „Dan oslobođenja Banje Luke 1918. godine“.