Mnoštvo raznovrsnih domaćih proizvoda krasi police urbane tržnice u Novoj varoši, koja je danas i  zvanično počela sa radom.

Osim urbane tržnice u ovom naselju, od ponedjeljka svi naši sugrađani moći će u naseljima Obilićevo i Borik kupiti različite domaće proizvode poput svježih jaja, meda, povrća, voća, mliječnih proizvoda, ajvara i domaćih sokova.

Zajedno sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i predstavnicima projekta „EU4AGRI“, gradonačelnik Draško Stanivuković obišao je rejonsku tržnicu u naselju Nova varoš.

Kako je kazao gradonačelnik, riječ je o jednom izuzetno uspješnom projektu, vrijednom oko 300.000 KM, koji Grad Banja Luka realizuje u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češkom razvojnom agencijom (CzDA).

-Ovo je jedan savršen projekat – projekat koji spaja naše ljude sa sela koji proizvode zdravu hranu i naše ljude iz grada, koji nemaju priliku da nabave organsku zdravu hranu. Vizuelno atraktivne rejonske tržnice snabdjevene najkvalitetnijim domaćim proizvodima će osim u Novoj varoši biti dostupne i u Boriku, Obilićevu, Lazarevu i Starčevici, a naš plan je da rejonske tržnice budu postavljene i u druga naselja našeg grada – istakao je gradonačelnik.

Dodao je da se kroz ovaj koncept omogućava da ljudi iz grada kupuju i jedu zdravu hranu i istovremeno podržavaju lokalne domaće proizvođače.

-Za sada je u ovaj projekat uključeno 38 naših proizvođača, a u saradnji sa Centrom za razvoj poljoprivrede i sela naš plan je da se u ovaj koncept uključi i veći broj – kazao je Stanivuković.

Gradonačelnik je zahvalio Evropskoj uniji i Razvojnom programu Ujedinjenih nacija na sredstvima za ovaj projekat, te izrazio nadu da će dobra saradnja biti nastavljena i na drugim projektima.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler izrazio je veliko zadovoljstvo što boravi u Banjoj Luci na otvaranju urbanih tržnica blisko vezanih za poljoprivredu koja je od izuzetnog značaja za Evropsku uniju.

-Od osnivanja Evropske unije pedesetih godina do danas zemlje članice izdvajaju značajna budžetska sredstva za poljoprivredu. Svjesni važnosti proizvodnje zdrave hrane veliku pažnju posvećujemo i poljoprivrednoj proizvodnji ovdje u BiH. Od 2020. godine Evropska unija krenula je sa snažnijim investicijama u poljoprivredu proizvodnju,u koju je kroz različite projekte uloženo oko 30 miliona evra – kazao je on.

Kako je istakao, projekat rejonskih tržnica ujedno je naš posljednji sproveden projekat te je izrazio zadovljostvo što je Grad Banja Luka zajedno sa još 12 drugih gradova uključen u ovaj projekat.

-Raduje me što je Banja Luka na čelu sa gradonačelnikom Stanivukovićem uključena u ovaj projekat i koristim priliku da se zahvalim gradonačelniku Stanivukoviću ali i Razvojnom programu UN-a na ovoj uspješnoj saradnji – kazao je šef Delegacije EU u BiH.

Satler je dodao da za četiri godine boravka u BiH imao priliku da proba mnoštvo fantastičnih proizvoda, zbog čega će Evropska unija nastaviti da investira u poljoprivredni sektor.

Vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN-a u BiH Silvan Merlen zahvalio je na dobrodošlici u Banjoj Luci.

-Hrana je za mene izuzetno važna. Dolazim iz Francuske, ali kada je kvalitet hrane u pitanju mogu slobodno da kažem da sam ovdje u BiH u dobrim rukama i na tome sam zahvalan. Izuzetno me raduje što je UNDP u saradnji sa Evropskom unijom i institucijama BiH sprovodio ovaj projekat koji ima dugoročnu viziju za donošenje rješenja koje će na najbolji način odgovoriti na potrebe zajednice – istakao je on.

Dodao je da je izuzetno važno povezati ruralna sa urbanim područjima, povezati proizvođače i kupce jer to doprinosi razvoj i napretku poljoprivrede.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić istakao je da je ovo zaista važan dan za poljoprivredne proizvođače sa područja grada Banje Luke.

-Hvala svima, prvenstveno Gradu Banjoj Luci koji je aplicirao za ovaj projekat zahvaljujući kojem je danas počela sa radom prva urbana tržnica u Novoj varoši.Svakako hvala Evropskoj uniji i Razvojnom programu Ujedinjenih nacija . Na nama ostaje da aktivno radimo na tome da omogućimo da ovi štandovi svakodnevno funkcioniš,te da naši poljoprivredni proizvođači dobiju svoj prodajni prostor – rekao je Ilić, te dodao da će u narednom periodu biti nastavljene aktivnosti na otvaranju i dodatnih tržničkih mjesta.

Savjetnica gradonačelnika Milada Šukalo izrazila je zadovoljstvo što se nakon dvije godine projekat urbanih tržnica privodi kraju.

-Čast mi je što sam i sama dio velikog Tima koji je uz veliki rad i trud, a uprkos brojnim izazovima, došao do cilja i što je urbana tržnica počela sa radom. Raduje me što će ljudima iz grada biti dostupni zdravi proizvodi a dugoročno težimo da rejonske tržnice budu dostupne i u drugim naseljima. Osim toga plan je da se uz ove štandove obezbijede i prodajna mjesta za naše rukotvorine – kazala je Šukalova.

Jedna od domaćih proizvođača koja će svoje organske proizvode prodavati na rejonskoj tržnici je i Biljana Keserović. Ona je ovom prilikom izrazila zahvalnost što će kroz ovaj projekat imati mogućnost da plasira svoje proizvode, istakavši da je dobila motivaciju da radi na proširivanju proizvodnje.

Podsjećamo, koncept urbanih tržnica dio je projekta EU4AGRI — podrška Evropske unije konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH, koji osim što podstiče prodaju lokalnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvode, poboljšava radne uslove, a ujedno i promviše održivi razvoj na način da obezbijedi stanovništvu Banje Luke ali i drugih gradova pristup domaćim proizvodima.