Filmsko razbojništvo u Banjaluci koje se juče dogodilo u naselju Lauš jeste rekordno, jer je ukradeno dva miliona maraka, ali nažalost nije prvo u najvećem gradu Srpske.

Zajedničko razbojništvima u Banjaluci čija su meta bili dileri devizama jeste da, barem ona sa velikim sumama novca, do danas nisu rasvijetljena.

Najveći plijen do ovog današnjeg, koji su razbojnici imali u dosadašnjim napadima na dilere devizama na području Srpske ukraden je od Miodraga T, koji je ostao bez 200.000 maraka.

Oružana pljačka Miodraga T. gotovo je identična kao i razbojništvo nad dilerom devizama Vladimirom K, koje se dogodilo krajem 2017. godine u centru Banjaluke.

Napad na Miodraga T. izvršen je po danu i u centru grada. Njega su u oktobru 2009. u centru Banjaluke napala dva maskirana razbojnika naoružana pištoljem, pretukli ga i oteli torbicu u kojoj je bilo više od 200.000 maraka. Razbojnici su pobjegli na motoru.

U februaru 2012. godine na identičan način napadnut je i diler devizama D.S, kojem su razbojnici ukrali oko 18.000 maraka.

– Vrijeme i mjesto napada u ovakvim oružanim pljačkama nije bitno, što dovoljno govori o smjelosti kriminalaca koji u napad kreću znajući da će biti veći broj očevidaca. Drugo pitanje je na koji način razbojnici dolaze do informacija da će se na tačno određenom mjestu pojaviti diler devizama sa većom količinom novca, što bi moglo ukazati da imaju insajdere – objašnjava izvor.

U napadu koji se dogodio krajem 2017. i u kojem su razbojnici u strogom centru Banjaluke i po danu, pred mnogobrojnim očevicima, napali dilera devizama Vladimira K. ukradeno je više od 100.000 maraka.

U sačekuši, razbojnici su pustili Vladimira K. da izađe iz mjenjačnice u strogom centru grada, a zatim ga napali i ukrali torbicu u kojoj je bilo više od 100.000 maraka