I dok bukti rat na Bliskom istoku, svijet, a posebno Evropa, strahuju od prelijevanja sukoba na druge teritorije i od terorističkih napada.

Stari kontinent se i ranije našao da udaru ekstremista zbog sukoba na Bliskom istoku, a i sada su pojedine zemlje pogođene napadima. 

Iz tog razloga mnoge evropske zemlje već uvode drastične mjere, čime je ugrožen i Šengen, a izvode i vojsku na ulice.

Osam dana nakon što je Hamas 7. oktobra izveo iznenadni napad na Izrael, u Čikagu je 71-godišnji muškarac izbo šestogodišnjeg dječaka i teško ranio njegovu majku, navodeći da je to učinio zbog njihovog palestinskog porijekla kao odgovor na rat između Izraela i Hamasa.

Dječak je izboden 26 puta velikim nožem, a žena je na tijelu imala više desetina uboda nožem, prenijela je Nova.

Slično se dogodilo i u Evropi… Naime, islamistički ekstremista je upao u školu na sjeveru Francuske i ubio profesora Dominika Bernara, a ranio je tri osobe.

Poslije tog napada i zbog rizika od uticaja rata Izraela i Hamasa, Francuska je podigla nivo pripravnosti za napad i 7.000 vojnika rasporedila širom zemlje.

Nekoliko dana kasnije tragedija je zavila u crno i Brisel, kada je pripadnik terorističke grupe Abdesalam Lasued ubio dvoje švedskih državljana, i to nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za “Euro 2024” između Belgije i Švedske.

U pucnjavi je ranjen taksista, ali nije životno ugrožen. Jutro nakon napada policija je ubila napadača u kafiću.

Dan nakon napada u Briselu, 11 francuskih aerodroma je evakuisano zbog upozorenja o bombi, kroz koja su prije nekoliko dana prošla i Versajska palata i Luvr.

Naime, aerodromi u Bordou, Lionu, Renu, Lilu, Tuluzu, Pariz Boveu, Nici, Strazburu, Bijaricu, Pou i Nantu prijetnje su dobili putem mejla i počeli da evakuišu posjetioce i osoblje.

Zbog svih ovih pokušaja napada i straha od veće eskalacije sukoba, pojedine evropske zemlje su suspendovale Šengen na graničnim prelazima.

Austrija na granici sa Češkom, Njemačka na granici sa Češkom, Poljskom i Švajcarskom, Italija na granici sa Slovenijom, a Slovenija na granici s Hrvatskom i Mađarskom.

Austrija je na ulice Beča izvela i veliki broj vojnika u strahu od terorističkih napada.

U okviru Šengena države koje su članice Evropske unije mogu privremeno da uvedu graničnu kontrolu na granicama u slučaju ozbiljne prijetnje javnoj politici ili unutrašnjoj bezbjednosti, a upravo to se sada dešava.

Slovenačka Vlada odlučila je da će od ove subote uvesti nadzor na granicama s Hrvatskom, a suspenzija Šengena na granicama s Hrvatskom i Mađarskom trajaće najmanje 10 dana.

Boštjan Poklukar, ministar unutrašnjih poslova Slovenije, objasnio je da je riječ o prijedlogu privremene mjere zbog povećanog nivoa procjene terorističke opasnosti u zemljama Evropske unije.

Italija je obavijestila Sloveniju da će uvesti granične kontrole najprije na 10 dana sa mogućnošću produžetka. Mateo Piantedosi, italijanski ministar unutrašnjih poslova, prenio je Poklukaru da je osnova uvođenja ove privremene mjere prevencija terorizma i organizovanog kriminala.