Meteorolozi su se usaglasili i poslali upozorenje da u Evropu stiže “arktička eksplozija” – hladan talas koji donosi jake kiše, oluje, minus i grad.

Meteorolozi prognoziraju da će temperature tokom noći u petak i subotu u ruralnim dijelovima Škotske pasti na minus šest stepeni.

U pojedinim dijelovima Velike Britanije najavljeni su i snježni pljuskovi, piše The Telegraph, prenosi B92.

“Dolazi ‘arktička eksplozija’. U sjevernim regionima moguće su jake kiše i oluje, dok bi ostatak zemlje i Vels trebalo da ostane suv”, rekao je Ejdan Makgivern iz Biroa za meteorologiju.

“Do kraja nedjelje stižu hladni vjetrovi sa sjevera. Ove nedjelje će biti hladnije i padaće snježni pljuskovi uglavnom po brdima sjeverne Škotske. Ali drugdje, u predjelima sa visokim pritiskom, u petak i početkom vikenda biće pretežno suvo”, dodao je on.

Kris England, producent vremena za Skaj njuz, kaže da će se arktički vazduh proširiti na veći dio Velike Britanije u narednih nekoliko dana.

“Na sjeveru i istoku donijeće veoma jak vjetar, mjestimično grad i snježne pljuskove. Visok pritisak sa zapada smiriće se kasnije u petak, a tokom noći će se razviti jak mraz. Temperature će uglavnom biti stepen-dva iznad ili ispod nule, ali bi neki sjeverni krajevi mogli da zabilježe i koji stepen niže”, predviđa on.

Istovremeno, Agencija za životnu sredinu izdala je brojna upozorenja na poplave. Lokalne, izazvane podzemnim vodama u dijelovima južne Engleske, moguće su do petka. Lokalne priobalne poplave oko Norfoka, Safoka i Eseksa u petak su moguće, ali se ne očekuju.