Ono što jedete može značajno uticati na vaš nivo stresa i generalno poboljšati vaše emotivno stanje. Ljekari preporučuju namirnice koje vam mogu pomoći.

Važan faktor je mikrobiom u vašim crijevima, jer hrana koja je dobra za crijeva takođe može pomoći u smanjenju stresa. Crijeva su povezana s mozgom i nervnim sistemom te utiču na vašu sposobnost upravljanja stresom, prema riječima ljekara i stručnjaka za zdravlje crijeva, dr. Ijana Smita.

Tjeskoba i stres duboko su povezani s crijevima. Osjećaji tjeskobe mogu pdstaći imunološki sistem da ošteti sluznicu crijeva. Nezdrava crijeva mogu podstaći hronične reakcije na stres.

Evo nekoliko vrhunskih namirnica koje mogu pomoći u ublažavanju stresa i poboljšanju zdravlja crijeva:

Losos i druga nemasna riba bogata omega-3 masnim kiselinama: Omega-3 masne kiseline, koje su prisutne u lososu i drugim masnim ribama, mogu poboljšati raspoloženje. Takođe se mogu naći u orašastim plodovima, sjemenkama i sojinim proizvodima.

Voće bogato vlaknima, posebno bobičasto voće: Vlakna podstiču rast korisnih bakterija u crijevima. Bobičasto voće, poput malina, kupina i divljih borovnica, bogato je vlaknima i može smanjiti nivo kortizola, hormona stresa.

Narandže: Bogate su vitaminom C, koji pomaže u ublažavanju stresa. Čak i miris narandže može imati umirujući učinak.

Slanutak: Sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja igra ulogu u vezi između crijeva i mozga. Takođe je bogat proteinima i vlaknima, što pomaže održavanju ravnoteže šećera u krvi i stabilizaciji raspoloženja.

Jaja i orašasti plodovi: Bogati su triptofanom i pomažu u stvaranju serotonina, tvari koja poboljšava raspoloženje.

Čaj od kamilice: Djeluje kao blagi sedativ, opušta mišiće i smanjuje tjeskobu. Bez kofeina je, pa ga možete piti prije spavanja.

Tamna čokolada: Sadrži polifenole, odlične antioksidante koji poboljšavaju rad mozga i raspoloženje, navodi “Klik”. Tamna čokolada, bez dodanog šećera, posebno je preporučljiva za smanjenje stresa.