Evropski parlament podržava blažu verziju Euro 7, ali ona još nije finalno definisana, niti potvrđena. Dvije su strane u ovom procesu – predstavnici proizvođača i grupe koje se bore za okolinu. Problem je u trošku usklađivanja novih propisa za koju Evropska komisija smatra da neće preći 300 evra, ali da bi na nove i postojeće automobile trebalo uvesti ekološki pasoš.

Verzija EU parlamenta, koju je u četvrtak usvojio Odbor za okolinu i za koju se očekuje da će biti odobrena 1. novembra, zadržala bi trenutne standarde emisije Euro 6 za putničke automobile i laka komercijalna vozila. To bi u tom slučaju bila blaža Euro 7 norma, koja bi trebala ostati na snazi sve do 1. jula 2030., odnosno do 01.07.2031., za autobuse i teretna vozila. Međutim, postoji i druga strana koja se ne slaže s tim.

Ekolozi za pooštravanje standarda, proizvođači protiv Za trenutne Euro 6 propise, koji regulišu količinu emisija čestica karbon monoksida i dušikovog oksida iz ‘’auspuha’’ putničkih automobila, zdravstveni stručnjaci kažu da pridonose desetinama hiljada smrtnih slučajeva godišnje. Transportation & Environment, grupa za zaštitu okoline, bila je vrlo kritična prema glasanju EU ministara u EU parlamentu. Oni su istakli da je to “katastrofa za javno zdravlje”, jer bi ova odluka dopustila automobilskoj industriji da proizvode zelenije automobile sa lažnim Euro 7 standardima, dok oni i dalje jako zagađuju okolinu funkcionišući po principima Euro 6 tehnologije, prenosi Klix.

Ova regulacija je postala pravo žarište za evropsku automobilsku industriju, a proizvođači automobila kažu da bi nametnuta usklađenost bila skupo prolongiranje krajnjeg cilja i prelaska na baterijska vozila s nultom emisijom. ACEA, grupa za lobiranje proizvođača automobila, rekla je da je verzija EU Parlamenta “poboljšanje”, ali da je potrebno učiniti mnogo više od toga. Druge grupe pozvale su na strože Euro 7 standarde i direktno ‘’prozvale’’ proizvođače katalizatora i drugih sličnih komponenti koje takođe utiču na okoliš i zdravlje lljudi. Te grupe ističu da su ti dijelovi nužni za zaštitu javnog zdravlja, posebno jer će se ti automobili, koji se sada proizvedu, zadržati na cestama možda i sljedećih par decenija.

Članovi parlamenta rekli su u četvrtak da su uzeli u obzir oba stajališta.

-Uspješno smo uspostavili ravnotežu između ekoloških ciljeva i vitalnih interesa proizvođača – izjavio je pri tome Alexandr Vondra, član parlamenta iz Češke, inače jedan od članova koji se zalažu za Euro 7.

Evropski parlament, Evropska komisija i Evropski savjet e započeće proces ‘’pomirenja’’ kako bi došli do konačne verzije o kojoj bi se moglo glasati početkom sljedeće godine, rekli su zvaničnici Evropske unije.

Budući da nova pravila trebaju usklađivanje standarda, svaki bi novi i postojeći automobil na tržištu trebao biti ponovno certifikovan. To bi donijelo novi trošak ugradnje sistema za kontrolu emisija, što i jeste bio predmet spora. Proizvođači automobila kažu da bi to moglo podići cijenu malih automobila za hiljade evra, dok je Evropska komisija tu brojku spustila na 300 evra ili manje.

Predložene Euro 7 mjere također uključuju uvođenje ekološkog pasoša za vozila, koji bi sadržavao podatke poput potrošnje goriva, zdravlja akumulatora, ograničenja emisija i rezultate redovnih tehničkih pregleda.