Stefan Vuksan i Dragoljub Grmuša iz Banjaluke, koji su uhapšeni u policijskoj akciji „Građevinar“, više puta su reketirali vlasnika jedne firme i iznuđivali mu novac, otkriva Srpskainfo.

Prema našim informacijama, oni su od njega iznudili ukupno 35.000 maraka.

Naš izvor blizak istrazi pojasnio je da su oni „pali“ kada su treći put tražili i uzeli novac od ovog čovjeka.

Prvi kontakt

Vuksan i Grmuša su osobe sklone nasilničkom ponašanju i do sada su više puta hapšene i privođenje.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da je, prema prvim informacijama, glavni u ovom poslu iznuđivanja novca bio Vuksan, a da je Grmuša s njim bio tu kako bi preplašili vlasnika firme i uzeli od njega novac.

– Prije nekog vremena oni su ovog čovjeka, vlasnika firme, zaustavili na ulici u Banjaluci i tražili mu pare – ističe naš izvor.

Dodaje da su od njega tražili novac, te su mu prijetili i rekli da ga neće pustiti sve dok ne dobiju novac.

– Čovjek je iz straha za vlastiti život pozvao člana porodice koji je tada došao u Banjaluku i donio im 10.000 maraka, a oni su ga tada pustili – pojasnio je pomenuti izvor.

Nastavak muka

Nesretni čovjek je mislio da se, kada im je dao novac, riješio nasilnika, ali tu nije bio kraj njegovih muka.

– Oni su ga opet presreli i prijetili mu, tražeći novac. Pošto se radi o krupnim i opasnim osobama, on se uplašio za svoj život i ponovo im je dao 10.000 maraka – kaže izvor Srpskainfo.

Nasilnicima ni to nije bilo dovoljno, pa su odlučili da nastave i dalje da ga reketiraju i iznuđuju novac.

Međutim, vlasnik firme je shvatio da ih se neće moći riješiti, pa je odlučio da cijeli slučaj prijavi policiji.

– Oni su se prošle sedmice opet okomili na njega i tražili sada da im prebaci još 15.000 maraka. On to više nije mogao podnijeti i odlučio je da sve to prijavi policiji – kaže naš sagovornik.

Zamka

Inspektori su ovaj slučaj shvatili veoma ozbiljno i odmah je pokrenuta istraga. Isplanirano je i hapšenje reketaša.

Inspektori su u ovoj istrazi koristili posebne istražne radnje, kao što je praćenje i prisluškivanje osumnjičenih, što je dovelo do toga da im u petak stave lisice na ruke.

Vuksan je u petak kontaktirao pomenutog vlasnika firme i zatražio od njega još 15.000 maraka, ne sluteći da će upasti u policijsku zamku.

– Žrtva mu je rekla da će mu predati novac i oni su se našli na dogovorenoj lokaciji. Vuksan je uzeo novac i stavio ga u svoj automobil, te krenuo da ode. Međutim, tada mu je policija prepriječila put, izvukla ga iz automobila i uhapsila. U njegovom „folksvagenu“ pronađen je i novac koji je uzeo – pojasnio je izvor iz istrage.

Dug manji od 35.000 maraka

Dodao je da su nasilnici konstantno upućivali veoma ozbiljne prijetnje žrtvi, što je kod njega izazvalo strah za vlastiti život.

Sagovornik Srpskainfo je pojasnio da je žrtva jednoj osobi dugovala novac, a da su oni odlučili da naplate dug i uzmu novac za sebe. Dug nije bio 35.000 maraka, ali su oni vlasniku te firme govorili da je to za kamatu.

Nakon kriminalističke obrade u policijskim prostorijama, uhapšeni su predati u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

U Tužilaštvu ih je ispitao postupajući tužilac, nakon čega je donio odluku da Vuksanu predloži jednomjesečni pritvor, dok je Grmuša pušten da se u nastavku predmeta brani sa slobode.

Pronađen novac

U Policijskoj upravi Banjaluka su rekli da su uhapsili osobe S.V. i D.G. iz Banjaluke, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo “Iznuda”.

– Oni se sumnjiče da su u vremenskom periodu od 10. do 19. oktobra, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, oštećenom uputili ozbiljne prijetnje po život i tijelo, te iznudili novac – rekla je portparol PU Banjaluka Milana Stojanović.

Prilikom hapšenja S.V, na osnovu naredbe dežurnog sudije Osnovnog suda u Banjaluci, a uz prethodnu saglasnost dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, obavljen je pretres vozila „folksvagen“, koje je on koristio, kojom prilikom je pronađen i uz potvrdu oduzet novac u ukupnom iznosu od 15.000 KM.