Dva začina koja “tope stomak”
Začini su sastavni dio kulinarske tradicije širom svijeta, dodajući okus, aromu i boju raznim jelima.
Osim svoje kulinarske privlačnosti, mnogi začini također se mogu pohvaliti potencijalnim zdravstvenim prednostima, uključujući njihovu sposobnost da pomognu u kontroli težine i smanju hronične upale.
Vjeruje se da određeni začini imaju svojstva koja mogu doprinijeti topljenju masti na stomaku i ublažavanju hronične upale.
Kurkuma
Kurkuma, živahni žuti začin, privukla je značajnu pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, posebno u smanjenju hronične upale. Aktivni spoj kurkume, kurkumin, poznat je po svojim snažnim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Uz to, kurkumin je proučavan zbog njegove potencijalne uloge u podršci gubitku težine i smanjenju masnog tkiva na trbuhu.
Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje ima protuupalna svojstva. Smanjenjem upale može podržati gubitak težine, uključujući masnoću na stomaku. Kurkumin također može potencijalno pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin, utječući na to kako tijelo skladišti masti.
Što se tiče njene uloge kod hronične upale, ona napominje da kurkumin u kurkumi djeluje kao snažan antioksidans, neutralizirajući slobodne radikale koji doprinose upali. Smanjenjem oksidativnog stresa, kurkuma pomaže u upravljanju kroničnom upalom, koja je povezana s raznim zdravstvenim problemima.
Crni biber
Crni biber nije samo uobičajena kuhinjska namirnica već i začin koji može doprinijeti smanjenju hronične upale i potencijalno pomoći u smanjenju trbušne masti.
Piperin, aktivni spoj u crnom biberu, povezan je s potencijalnim poboljšanjima u metabolizmu masti. Može poboljšati apsorpciju drugih nutrijenata, uključujući one koji podržavaju gubitak težine, prenosi Klix.
Što se tiče njegove povezanosti sa minimiziranjem hronične upale, piperin pokazuje antiinflamatorna svojstva, doprinoseći smanjenju hronične upale. Spajanje crnog bibera sa drugim začinima može poboljšati njihovu bioraspoloživost i efikasnost.