U Univerzitetskom gradu svečano otvorena zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta.

Sredstva za završetak radova na ovim visokoškolskim ustanovama obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

U novu zgrada fakulteta uloženo je 11,7 miliona KM, a ukupna korisna površina izgrađenog i opremljenog objekta je oko 7.300 metara kvadratnih.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir.

Dodik je rekao da Srpska danas obilježava još jedan veliki uspjeh.

– Objekat je izgrađen naporom i željom mnogih. Danas imamo ovo zdanje uz finansiranje Republike Srpske kao dokaz da Srpska to može – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Republika Srpska danas stabilna i bezbjedna uprkos potpunoj svjetskoj geopolitičkoj nestabilnosti, te da će takva i ostati.

On je naveo da je Srpska vječito bila pod izazovima i pritiscima i da je ključno pitanje ovog vremena i generacije odbrana javne imovine Republike Srpske.

– Šta bi Šumarski fakultet radio da šume premjestimo na nivo BiH? – upitao je Dodik.

Budimir je rekao da Republika Srpska izdvaja znatna sredstva za školovanje studenata, koje je pozvao da ostanu u Republici.

Dodao je da Srpska daje sve od sebe kada je riječ o ulaganju u univerzitete Republike Srpske.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin zahvalio je predsjedniku Srpske, srpskom članu Predsjedništva BiH, premijeru Radovanu Viškoviću i resornom ministru za podršku Univerzitetu i svim fakultetima.

– Realizacijom ovog projekta mnogo smo naučili i siguran sam da ćemo u svim sljedećim projektima biti još bolji – rekao je Gajanin.

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta Saša Čvoro rekao je da bez podrške institucija Republike Srpske ne bi bilo moguće realizovati kapitalni projekat izgradnje nove zgrade, ističući da je predsjednik Srpske pružio nesebičnu podršku tom projektu.

Vršilac dužnosti dekana Šumarskog fakulteta Zoran Govedar rekao je da se zahvaljujući novom objektu mogu očekivati i bolji rezultati rada, prenosi RTRS.