Da vozači očigledno nisu naučili koliko je opasno nepoštovanje zakonskih i saobraćajnih propisa prilikom prelaska preko pružnih prelaza, dokaz je najnoviji slučaj iz Banjaluke.

Naime, na snimku koji su objavile Željeznice RS od 6. avgusta ove godine, dva putnička automobila pokušala su da pređu pružni prelaz u naselju Vrbanja i to u trenutku kada je rampa bila spuštena.

Oni su, kako se vidi na snimku, jedan za drugim stigli do pružnog prelaza, kada su se praktično našli između spuštenog polubranika i pruge uprkos svjetlosnom signalu koji je najavljivao prolazak voza.

Nakon što su vidjeli šta se dešava, jedan od vozača krenuo je automobilom nazad, pomjeraći polubranik i tako rizikujući da dođe do njegovog lomljenja.

Iz Željeznica su naveli da se radi o neodgovornom ponašanju i ugrožavanju bezbjednosti na putnom prelazu Vrbanja, jer nijedan od vozača nije poštovao postojeću svjetlosnu i drumsku signalizaciju.

“Neodgovorno ponašanje na putnim prelazima svakako je za osudu i nepoštovanje saobraćajnih propisa učesnika u saobraćaju je teško spriječiti ukoliko ne postoji svijest o opasnostima i posljedicama neodgovornog ponašanja, kao i opšta kultura svih pojedinaca učesnika u saobraćaju. Neophodno je ponovo upozoravati na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa i apelovati na odgovorno ponašanje učesnika u saobraćaju, jer će se samo na taj način eliminisati nezgode na putnim prelazima, a naročito udesi koji u svakom slučaju proizvode tragične posljedice”, naveli su iz Željeznica RS.

Oni podsjećaju da su svi putni prelazi na prugama Željeznica Republike Srpske obezbijeđeni u skladu sa zakonskim propisima, a način i nivo njihovog osiguranja je definisan u skladu sa Zakonom i propisima koji uređuju oblast željezničkog saobraćaja.

“Željeznice RS u skladu sa zakonskom regulativom u kontinuitetu intenzivno rade kako bi se povećala sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Na drugoj strani, neodgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, koji zanemaruju saobraćajne propise i nastavljaju se kretati vozilom preko putnog prelaza i pored uključene svjetlosne signalizacije i spuštenog polubranika, te time ugrožavaju svoju bezbjednost, svakodnevna su pojava na putnim prelazima i pored uključenih nadzornih kamera”, stoji u saopštenju.

“Zaustavite se ispred putnog prelaza. Voz uvek ima prednost”, poručili su iz ŽRS.