Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković saopštio je da je Kristijan Šmit otkazao današnji sastanak s njim u Banjaluci čime je “međunarodna zajednica, ili ono što je od nje preostalo”, kapitulirala.

Sastanak je otkazao niko drugi, no Kristijan Šmit! Ne mogu potisnuti osjećaj dubokog razočarenja – rekao je Duraković.

On je naveo da je “u teškoj geopolitičnoj svakodnevica, međunarodna zajednica, ili ono što je od nje preostalo podlegla pritiscima i prijetnjama, te kapitulirala”.

Duraković smatra da nema dovoljno dobrog razloga zbog kojeg navedeni sastanak ne bi bio održan.

– Ovo je politički potez bez presedana, istorijska prekretnica, te događaj sa nesagledivim posljednicama po sveukupno političku situaciju u BiH – naglasio je Duraković.

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković govorio je i za portal Avaza nakon što je visoki predstavnik Kristijan Šmit odustao od današnjeg sastanka u Banjaluci.

– Znate kako, vrlo je nezgodno raditi ovdje, u institucijama koje već zvanično imaju stav o visokom predstavniku. Nazivaju ga lažnim visokim predstavnikom, ne prihvataju ga, pa šta više NSRS se očitovala o neprovođenju njegovih odluka.

Jako je teško doći do izražaja u sistemu koji vas ne prihvata. Dakle, iako smo mi po Ustavu konstitutivan narod ovdje. Iako recimo pozicija potpredsjednika najveća reprezentativna pozicija Bošnjaka, mi se tako ne tretiramo – rekao je Duraković.

Kazao je da je u najboljoj namjeri, kao civilizovan čovjek i neko ko predstavlja građane, htio primiti visokog predstavnika.

– Oni su poslali juče zvanični zahtjev da žele da se sastanu sa mnom i gospodinom Pranjićem. Ne znam šta se dešava sa kolegom iz hrvatskog naroda, ali ja sam bio spreman, uprkos nekoj naredbi koju smo juče dobili koju potpisuje sekretar predsjedništva, kao da mi ne smijemo ili ne trebamo da primimo visokog predstavnika u zgradi institucije Predsjednika.

Ja to nisam tretirao uopšte i uprkos tome sam pristao na taj sastanak. Međutim, u međuvremenu je došlo do meni nejasnog otkazivanja. Mislim da ne postoji dobar ili dovoljno dobar razlog zašto bi najviši međunarodni zvaničnik, autoritet koji po Ustavu i Dejtonskom sporazumu ima taj mandat, odustao od tog sastanka – rekao je Duraković, za Avaz.