Na osnovu saradnje Eparhije dalmatinske i Grada Banje Luke gosti najvećeg grada Srpske su djeca iz Benkovca, njih 25 i sveštenici Bojan Savić i Aleksandar Vujko.

Narodni poslanik Nebojša Drinić bio je domaćin djeci i sveštenicima iz Benkovca i zajedno sa njima posjetio Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske.

 • Želimo da budemo dobri domaćini i podrška našem narodu koji živi u Dalmaciji. Srbi imaju duboke korijene u Dalmaciju, prebogatu istoriju.
  Srpska pravoslavna crkva i Eparhija dalmatinska pokušavaju da okupe srpski narod s ciljem njegovog ostanka i opstanka na vijekovnim ognjištima.Mi smo uvijek podrška i tu da prigrlimo naš narod i da pomognemo gdje god da žive, rekao je Drinić.
  Dvodneva posjeta gostiju iz Benkovca Banjaluci započela je bibliotekom i obilaskom sobe sjećanja književnika i narodnog tribuna Petra Кočića.
 • Djeci je bilo zanimljivo ju biblioteci i sobi sjećanja jer je postavka prilagođena 21.vijeku, na taj način su lik i djelo našeg velikana mnogo bliži sadašnjim generacijama.Želim da djeci ukažemo na značaj sjećanja na Petra Кočića i njegove mudrosti i srpskog jezika kao čuvara nacionalnog identiteta, istakao je Drinić.
  Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana u organizaciji Grada Banjaluke za djecu je osmišljeno i upoznavanje sa znamenitostima grada na Vrbasu, vožnja panoramskim autobusom, obilazak Hrama Hrista Spasitelja, posjeta manastirima Gomionica, Кrupa na Vrbasu i Osovica.
  Priredili smo im prijem u Gradskoj upravi, šetnju ulicama grada i druženje uz domaće krajiške specijalitete.
  Sveštenik iz benkovačke Eparhije Bojan Savić zahvalio je Gradu Banjaluci i Nebojši Driniću na gostoprimstvu i saradnji.
 • Jako smo srećni što smo u Banjaluci. Posebno nas raduje što smo došli u biblioteku i što ćemo obići manastire Gomionicu, Кrupu na Vrbasu i Osovici, rekao je Savić.
  Zadovoljstvo nisu krili ni najmlađi gosti.
 • Želimo da naši gosti ponesu lijepu sliku našeg grada u Dalmaciju i da Banjaluku doživljavaju kao svoj grad u koji će se rado vraćati, zaključio je Drinić.