Apelaciono odjeljenje Suda BiH oslobodilo je juče pravosnažnom presudom Ramiza Drekovića, nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa Armije RBiH, kojem su na teret stavljeni zločini nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.

Mirsad Crnovršanin, advokat Drekovića, istakao je da je apelaciono vijeće odbilo žalbu Tužilaštva BiH kao neosnovanu i potvrdilo oslobađajuću prvostepenu presudu kao pravosnažnu.

Kako se navodilo u optužnici, Drekoviću je stavljano na teret da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

“U granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno je dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata”, piše u optužnici.

On je bio, između ostalog, optužen da je kao komandant Četvrtog korpusa Armije RBiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Tužilac Vladimir Simović u završnim riječima je naveo da je Tužilaštvo dokazalo “da su sve osobe koje su ranjene i ubijene u granatiranju civili, djeca koja su se vraćala iz škole, te da nisu učestvovala u oružanom sukobu”.

Crnovršanin je prilikom iznošenja riječi odbrane naveo da materijalni dokazi ne daju zaključak da su se radnje iz optužnice desile na način kako je to u njoj i opisano.

Dreković je prilikom odbrane rekao da ni u jednom planskom dokumentu Vijeće neće naći napad na civilni cilj, te da su svi ciljevi Četvrtog korpusa bili vojni.

“Nikada nisam imao ni primisli da izdam naredbu koja se nalazi u dispozitivu optužnice”, kazao je Dreković.

Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, kazala je da je Sud BiH antisrpska inkvizicija i praonica ratnih biografija bošnjačkih komandanata, koja nas svojim odlukama uporno ubjeđuje da mu ne trebamo vjerovati.

“Ovo je sramota. Još jedan zločin bez kazne, još jedna uvreda za žrtve i njihove porodice”, naglasila je Cvijanovićeva.

Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, rekao je da je Sud BiH oslobađajući Ramiza Drekovića ponovo poslao zastrašujuću poruku da je legitimno ubijati srpsku djecu, ali i potvrdio da BiH kao zemlja nema perspektivu.

“Zemlja koja ne kažnjava ubistva i ranjavanja djece ne može pretendovati da ima bilo kakvu budućnost”, dodao je Nuždić.

Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, istakao je da je potvrđivanjem oslobađajuće presude Drekoviću Sud BiH nastavio sa vrijeđanjem srpskih žrtava, te srpske sudije pozvao da ga napuste.

“U svakoj normalnoj državi, pred svakim normalnim sudom ubistvo maloljetnika je kažnjivo, osim pred ovim nakaradnim cirkusom. Ovo nije sud, ovo je cirkus, i to onaj trećerazredni, seoski koji se održava pod šatorom”, naglasio je Kojić.

U ime porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Kojić je zatražio da sve srpske sudije napuste Sud BiH i tako pokažu da im nije samo do ličnih interesa. Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, naveo je da je Sud BiH oslobađajućom presudom Drekoviću još jednom potvrdio da ga ne zanimaju srpske žrtve, da je većina procesa za zločine nad Srbima obična farsa i da služe samo za ponižavanje žrtava, njihovih porodica i pravde.

“Da se sudi po pravdi, Drekoviću i pripadnicima Četvrtog korpusa trebalo je suditi i za brojna druga dešavanja u kojima je stradao veliki broj Srba sa područja Konjica, a ne samo za pogibije srpskih civila u Kalinoviku”, rekao je Ostojić Srni.

Slobodan Župljanin, predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, kazao je da oslobađajuća presuda Drekoviću za zločine počinjene nad Srbima u Kalinoviku dokazuje da ne postoji pravna država i da su Srbi i dalje krivi za sve.

“Za mene je očekivana ovakva odluka Suda BiH, s obzirom na to da se ništa nije promijenilo u pristupu procesuiranju optuženih za ratne zločine”, naglasio je Župljanin.

Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, smatra da oslobađajuća presuda Suda BiH Drekoviću predstavlja još jedno izrugivanje porodicama žrtava i čitavom srpskom narodu.