Policiji u Kaknju sinoć je prijavljeno da je opljačkan Žarko Vujica, župnik Crkve svetog Petra i Pavla, te da mu je zasad nepoznati napadač prijetio nožem i ukrao mu novac i zlatni nakit.

“U 21.05 Policijskoj stanici Kakanj prijavljeno je razbojništvo na štetu župnika Crkve svetog Petra i Pavla u Ulici Mehmeda Skopljaka kojom prilikom je od strane jednog lica uz prijetnju nožem otuđen određen iznos novca i zlatni nakit”, rekao je za “Nezavisne novine” Elvedin Fišek, portparol MUP Zeničko-dobojskog kantona .

Prema njegovim riječima, uviđaj su izvršili pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko–dobojskog kantona.

“U toku su intenzivne aktivnosti na pronalasku počinioca ovog krivičnog djela”, naveo je Fišek.

Vrhbosanska nadbiskupija saopštila je da je te večeri oko 20 sati maskirani napadač uz prijetnju nožem upao u župni ured župe Sv. Petra i Pavla u Kaknju, te je župniku Vujici svezao ruke nakon čega je opljačkao novac koji je našao kod njega.

“Prema kazivanju vlč. Vujice kada je krenuo zatvoriti kapiju dvorišta na vratima župnog ureda presreo ga je maskirani muškarac koji mu je zapovjedio da legne na pod, a zatim mu svezao ruke, ali ga nije tukao. Otuđio je novac koji je našao kod njega i u župnom uredu. Kada je izvršio svoje nedjelo ponovno mu je nožem zaprijetio da ne javlja policiji te da ne ustaje s poda sat vremena jer će ga u protivnom netko ubiti”, navela je Vrhbosanska nadbiskupija.

Župnik Vujica je, dodaje se, 15 minuta nakon što je napadač i pljačkaš otišao uspio dozvati prvog susjeda koji mu je odmah došao u pomoć te je pozvao policiju koja je na mjestu pljačke bila u roku od tri minute.

“Uviđaj su izvršili pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko–dobojskog kantona, te se za napadačem traga”, navodi se u saopštenju.

Vrhbosanska nadbiskupija izražava žaljenje zbog ovog nemilog događaja u kojem je, kako ističu, župnik Vujica proživio veliku neugodnost u kojoj je u opasnosti bio i njegov život, te se nada da će nadležni učiniti sve kako bi se napadač identifikovao i priveo licu pravde.

“Podsjećanja radi ovo nije prvi napad koji se dogodio u župi Sv. Petra i Pavla u Kaknju jer je 30. rujna 1996. pored zgrade župnog Caritasa u blizini crkve i župne kuće mučki, ubodima nožem, ubijena s. Danka Jurčević”, navodi Vrhbosanska nadbiskupija.

Oglasio se i načelnik opštine Kakanj Mirnes Bajtarević, koji je naveo da je duboko tužan zbog napada na vlč. Žarka Vujicu.

“Jutros sam odmah po saznanju posjetio župnika kako bih mu uputio izraze podrške i suosjećanja. Sa bolom u duši izražavam razočarenje i nevjericu da postoje tako zli ljudi koji su spremni izvršiti takav gnusan i strašan čin napada. Od nadležnog kantonalnog MUP-a očekujem da što prije pronađu počinioca, a od pravosudnih organa da oštro kazne počinioca”, naveo je Bajtarević.

Izrazio je spremnost opštine Kakanj da namiri materijalnu štetu nastalu napadom i pljačkom, te posebno naglasio da je najveća bol činjenica da je zvjerski napadnut župnik vlč. Žarko Vujica i u tom smislu župniku, vjernicima i svim ljudima koji su s tugom primili vijest uputio izraze suosjećanja.

“Ja lično i svi građani Kaknja, svih nacija i vjera, danas smo u mislima i molitvama uz našeg sugrađanina vlč. Žarka Vujicu. Kontaktirao sam predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kakanj Slavena Katičića koji je također osudio gnusni čin i pozvao nadležne organe da pronađu što prije počinioca i da ga oštro kazne. U tom smislu, upućujemo zajedničku poruku podrške župniku Vujici i osudu vandalizma”, naveo je Bajtarević.