Sa 22 glasa za, 4 uzdržana i jednim glasom protiv Skupština Grada Prijedora juče usvojila je Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja “Drvo-Export-u“ iz Teslića na lokalitetu “Bukova kosa“.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor kaže da Grad ne može biti protiv istraživanja i da se isključivo zalažu da se u Prijedoru gradi, radi i istražuje.

Mještani ogorčeni i razočarani. Kažu da ostaju pri svom stavu da ne žele rudarske radove u svom selu.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maja Dragojević Stojić kaže da je Skupština Grada Prijedora pogazila riječ, a da je SNSD sa svojim partnerima iznevjerio građane.

“Prije samo dva mjeseca ista ta skupština od Vlade Republike Srpske jednoglasno je tražila obustavu svih istraživanja i eksploatacije na lokalititetima “Bukova kosa” i “Bistrica”. Ovim postupkom gradska vlast u Prijedoru jasno je pogazila volju naroda koji se već mjesecima protivi i bori protiv otvaranja rudnika. Tokom tih mjeseci naslušali smo se raznih izjava predstavnika vlasti u Prijedoru kako će biti uz građane i kako ih neće ostaviti na cjedilu. Gledali smo i gradonačelnika Prijedora koji najavljuje urgenciju Ministarstvu energetike i rudarstva, a danas se “zalaže da se u Prijedoru gradi, radi i istražuje”. Danas se pokazalo da je ta njihova “briga” bila samo predstava za javnost. ” – kaže Dragojević Stojić.

Dodaje da su gradonačelnik i 22 odbornika dužni građanima Prijedora dati odgovor pod čijim su pritiskom pogazili riječ i da li su svjesni da ovakvi radovi mogu dovesti do masovnog iseljenja stanovništva sa ovog prijedorskog kraja.