Na konferenciji AgroRocks 2023.održanoj u Osijeku, proglašeni su pobjednici  RuralFoto izbora za najbolje ruralne fotografije u 2023. godini te je predstavljena izložba najboljih radova u Centru za posjetitelje Tvrđa.

U kategoriji selo, pobjedu nosi fotografija seoske idile, gdje u brdskom krajoliku ispred tradicijskih drvenih kuća odmara domaća mačka, dok iza nje, naizgled potpuno slučajno, prolazi najbolji čovjekov prijatelj, pas, što je publika nagradila ocjenom 7.08. Fotografiju potpisuje Dragan Stojnić Giga iz Prijedora BiH.

-Zaista mi je bilo zadovoljstvo i velika čast što sam prisustvovao dodjeli nagrade i priznanja jer je moja fotografija pobijedila u konkurenciji od 1200 fotografija iz tri države. (Hrvatska, BiH i Srbija).

Pozdravili su me aplauzom kad sam dolazio na binu a gromoglasan aplauz sam zaradio kad sam im rekao da sam iz BiH, a da sam fotografiju uradio na Mokroj Gori u Srbiji, a nagradu za nju sam dobio u Hrvatskoj. Kakva simbolika jer je baš tog dana bio seminar na temu poljoprivrede i agrara na nivou te tri države, rekao je Dragan Stojnić Giga.

Dodjelu nagrada vodio je Martin Vuković, urednik i voditelj Emisije za poljoprivredu i selo Hrvatskog radija, koji za brojne slušaoce svake nedjelje donosi najnovije informacije iz svijeta agrara.

Na izbor je stiglo više od 1.200 fotografija učesnika iz tri države – Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Trajao je ukupno tri mjeseca, od 1. juna do 31. avgusta 2023., a sve radove možete pregledati klikom na #RuralFoto.