Đorđe Matić, pjesnik, esejista i romanopisac  sedmi je nosilac nagrade za književnost “Momo Kapor”.

Pisac Đorđe Matić dobitnik je ovogodišnje nagrade “Momo Kapor” za književnost za svoj roman “Niotkuda s ljubavlju”. Odluku o dodjeli nagrade jednoglasno je donio žiri u sastavu Muharem Bazdulj (predsjednik), Radmila Stanković i Vule Žurić.

Nagrada će mu biti uručena u ponedjeljak, 8. aprila, u svečanoj sali Skupštine grada. Zadužbina “Momčilo Momo Kapor”  tradicinalno i ove godine, nagradu dodjeljuje na dan rođenja našeg književnika i slikara.

Đorđe Matić, pjesnik, esejista i romanopisac je sedmi nosilac izuzetne nagrade za književnost “Momo Kapor”. Nakon studija italijanske i engleske književnosti na univerzitetu u Amsterdamu pisao je za mnogobrojne medije s područja bivše Jugoslavije, a tokom posljednjih 10 godina je objavio osam knjiga. Izuzetno su zapažene njegove knjige poezije i eseji, od kojih je nekoliko posvećeno popularnoj muzici sa ovih prostora, ali i srpskoj kulturi.

Urednik je i koautor Leksikona YU mitologije i koautor trojezičnog muzičkog priručnika za world music scenu. Priredio je nekoliko knjiga publicistike, kao i nekoliko knjiga iz oblasti istorijskih nauka. Osim na srpskom i hrvatskom, pisao je i na holandskom i francuskom jeziku. Stalni je saradnik zagrebačkog časopisa Prosvjeta i portala Oko Radio Televizije Srbije. Član je Hrvatskog društva književnika i SKD Prosvjeta. Rođen je i odrastao u Zagrebu, a trenutno sa porodicom živi u Poreču.

Književnici koji su do sada dobili nagradu, su: Emir Kusturica, Peter Handke, Dragan Jovanović Danilov, Labud Dragić, Nele Karajlić i Vesna Goldsvorti.