Srpski teniser Novak Đoković još jednom je u okviru svoje organizacije PTPA govorio o lošem položaju tenisera koji nisu u svjetskom vrhu.

Ovoga puta je tema bila penzija, kao i nedovoljnom udjelu novca koji teniseri dobijaju od kladionica koje koriste podatke koje im ATP i WTA daju.

“Znam da veliki dio novca odlazi na penzije igrača i to je nešto što sam oduvjek podržavao. Međutim, treba da se podsjetimo da su one dostupne tek kada napunite 50 ili 55 godina. Tako da za igrača, kada se on ili ona penzionišu, sa 30 ili 35 godina, treba da čekaju 20 i više godina da bi počeli da dobijaju benefite iz tog dogovora i mislim da je to jedan od primarnih izvora u tenisu”, rekao je Đoković.

Potom se osvrnuo i na klađenje.

“Mislim da teniseri nisu dovoljno svjesni ili se ne trude dovoljno za svoj dio novca od klađenja. Mnogo više daju nego što primaju. Doslovno ništa ne dobijaju, a daju svoja imena koja se provlače kroz razne kladioničarske platforme i sajtove. Tako da milijarde i milijarde dolara cirkuliše na nedjeljnom nivou od turnira na različitim nivoima. Igrači su u neprivilegovanom položaju kada je ta situacija u pitanju i smatram da moramo više da pričamo o tome. Moramo da podignemo svjest kod tenisera. Ne možemo ovo više da dozvolimo”, istakao je Đoković.

Nedavno je pažnju teniskog svijeta privukao indijski teniser Sumit Nagala, trenutno 156. na ATP listi, koji je razmišljao da i odustane od tenisa zbog loše finansijske situacije. Na njegovu sreću, priča je odjeknula i ubrzo je potpisao sponzorski ugovor sa “Getorejdom”.

Međutim, postoje i oni teniseri čija priča nikada neće imati takav srećan kraj.