Sjećate li se najavljene gradnje pompeznog ski-centra na Manjači? Do sada nije iskopana ni jedna kašika zemlje.

Početkom avgusta prošla je godina dana od kako je tadašnji srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, u javnosti objavio da će se na poznatoj planini iznad Banjaluke graditi ski-centar sa svim pratećim sadržajima.

– Počinjemo izgradnju ski-centra na Manjači. Olimpijski centar „Jahorina“ i Vlada Republike Srpske obezbijediće 53 miliona KM za izgradnju ovog ski-centra na koji se veoma dugo čeka. Vlada će u ponedjeljak donijeti odluku o tome, a u srijedu će projekat biti prezentovan na Manjači – naveo je tada Dodik na Tviteru.

Nekoliko dana nakon toga, tačnije 17. avgusta 2022, u Stričićima se okupila kompletna politička svita Republike Srpske na glamuroznom predstavljanju tzv. master plana za gradnju kompleksa.

Tada je rečeno će master plan izgradnje i strategije razvoja ski-centra na Manjači doprinijeti razvoju turističke ponude Banjaluke i cijele regije. Niko nije želio da govori o tome da li je Manjača dovoljno visoka za ovakav kompleks, ako znamo da je čak i Jahorina imala problem zbog blage zime i nedostatka snijega. Međutim, sama ideja lijepo zvuči, naročito ako je predstavite mjesec dana pred tada nadolazeće oktobarske opšte izbore.

Prethodno je Vlada Republike Srpske, kako je Dodik i najavio, usvojila informaciju o izgradnji ski-centra Manjača, procijenjene vrijednosti projekta 53.360.000 KM bez PDV, koja se odnosi na troškove projektovanja i izgradnje tog centra. Najveći deo ski-centra od 75.000 metara kvadratnih biće ski-staze, a zatim instalacije i ljetni sadržaj.

Vladu Republike Srpske pitali smo dokle je stigla gradnja ski-centra na Manjači. Obavijestili su nas da su pitanja proslijeđena nadležnim ministarstvima, ali do sada nijedan odgovor nismo dobili.

Rade Božić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stričići, na čijoj terotoriji je predviđena gradnja komplaksa, kaže da na terenu još ništa nije rađeno.

– Imam informaciju da će eksproprijacija zemljišta krenuti krajem ove i početkom sljedeće godine. Projekti su završeni, ali na terenu još ništa nije rađeno dok se to ne sve ne završi. Nakon eksproprijacije zemljišta treba da se raspiše tender. Nadam se da će to biti poslije Vlasenice, koja se završava. Što se tiče zemljišta na Manjači, ima i državnog i privatnih parcela – kaže Božić za Srpskainfo.

ŠTA JE SVE PREDVIĐENO

Prema planiranom rješenju ski-centra Manjača, predviđeni su isklopivi šestosjed, pokretna traka, dve osnježene ski-staze, sistem za osnježavanje sa jezerom, osvjetljenje staza, ambulanta, biciklistička i šetačka staza, upravna zgrada, parking i drugi prateći sadržaji.