Zahvaljujemo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je uplatom troškova maturskog putovanja u Italiju za 40 učenika trećeg i četvrtog razreda, preuzeo pokroviteljstvo ovog značajnog događaja, ističu iz Srpske pravoslavne gimnazije “Kantakuzina Katarina Branković” u Zagrebu.

“Dar predsjednika Dodika i Republike Srpske je višeznačan. Učenicima donosi mnogo radosti. Omogućuje im susret s bogatim istorijskim, kulturnim i umjetničkim nasljeđem Italije, uključujući tekovine hrišćanskog i vizantijskog predznaka koji trajno bogate i oplemenjuju njihova sjećanja i ličnosti. Roditeljima učenika umanjuju se finansijske brige koje nosi početak nove školske godine”, dodaje se u saopštenju.

Takođe ističu, da konačno, Gimnazija u ovom gestu prepoznaje podršku koju Republika Srpska pruža njihovom radu, kojim se u okvirima predviđenog modela manjinskog srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj njeguje i čuva srpski jezik i ćirilično pismo uz kvalitetno obrazovanje.

Podsjećamo, tokom svoje posjete pravoslavnoj opštoj gimnaziji “Kantakuzina Katarina Branković”, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, saopštila je da je iz Kabineta predsjednika Srpske upućena finansijska pomoć Gimnaziji.