U Sankt Peterburgu je u toku sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Dodik je ranije rekao da će zatražiti od predsjednika Ruske federacije da se razmotri način na koji bi se moglo obezbijediti prisustvo Republike Srpske i njena vidljivost na Forumu BRIKS-a.

Istakao je da će se zahvaliti predsjedniku Rusije za jasan stav u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kada je riječ o njenom stavu o rezoluciji u Srebrenici.

Dodik se prethodno sastao sa gubernatorom Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovom.

Ovom prilikom, Dodik i Beglov potpisali su Zapisnik pregovora i Plana manifestacija za sprovođenje liste prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za 2024-2026. godinu.

Prethodno je predsjedniku Srpske, uručena medalja “Predsjedničke biblioteke Јeljcin”, kojoj je on uručio knjigu “Na Drini ćuprija” na ruskom jeziku.

Dodik se sastao i sa rukovodstvom kompanije “Ruske željeznice”.

“Dejtonski sporazum – osnov za očuvanje situacije, ali i za razvoj”

Rusija ne mijenja stav u vezi sa Dejtonskim sprazumom i smatramo da je Dejton osnov za očuvanje situacije u BiH, ali i za razvoj, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Istakao je da je stav Rusije pozntat.

Naveo je da su ingerencije u Dejtonskom sporazumu fiksirane, te dodao da će Rusije doprinijeti tome.

– Gospodine predsjedniče, dragi prijatelju, srdačno vas pozdravljamo u Sankt Peterburgu. Ne tako davno smo se vidjeli u Kazanju na sportskom događaju. Danas ste primili nas poziv da učestvujete u radu foruma u Sankt Peterburgu. Mi smo jako radosni zbog toga – rekao je Putin Dodiku na sastanku.