Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, istakao je da Kristijanu Šmitu ne može da pomogne ni samoorganizovana grupa ambasadora u Sarajevu koja se naziva Savjet za sprovođenje mira (PIK), već jedino da pokaže relevantnu odluku Savjeta bezbjednosti UN o svom imenovanju.

“Krajnje je vrijeme da ambasadori unesu realnost u svoje odlučivanje i djelovanje u BiH, a ne da se bave isključivo pomaganjem i spasavanjem Šmita, koji nije legitimno izabran u Savjetu bezbjednosti UN i koji svojim djelovanjem nanosi nesagledivu štetu i zaustavlja evropski put BiH”, napisao je Dodik na društvenoj mreži “X”.

Predsjednik Srpske je naveo da je Šmit postao kolateralna šteta pojedinih frustriranih ambasadora, kao što je Majkl Marfi, pa su se sad sjetili da ga spasavaju kao “dobrog vojnika Švejka”.

“Što se mene tiče, veoma dobro znam da čitam šta piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu i nema potrebe da me bilo ko poziva na njegovo poštivanje, niti nekome treba da vjerujem na riječ šta tamo piše. Pogotovo ne nekim ambasadorima koji su pokazali veoma loše namjere prema Republici Srpskoj”, naveo je Dodik.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a saopštili su danas da iskazuju “punu podršku Šmitu i Kancelariji OHR-a”, pozvali predsjednika Srpske da “prekine sa politikom nepriznavanja i nesaradnje sa Šmitom” i naveli da “pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava mandat prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja akt njegovog nepoštovanja”.