Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podnio je danas krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv tužioca Tužilaštva BiH Nedima Ćosića zbog, kako je istakao, nezakonite odluke o podizanju optužniice protiv njega i v.d direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Dodik ističe da je tužilac podizanje optužnice imao namjeru da nanese štetu instituciji predsjednika Srpske i v.d direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću, zbog, kako je navedeno krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika, piše ATV.

– U vršenju svoje službene dužnosti tužioca, odnosno kao službeno lice Tužilaštva BiH, iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja donio je nezakonitu odluku, s obzirom da krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika nije propisano Krivičnim zakonom BiH donesenim od strane organa nadležnog za donošenje akona na nivou BiH i po proceduri propisanoj Ustavom BiH – naveo je Dodik.

Dodik naglašava da je izmjene Krivčnog zakona “donijelo” lice koje se u dužem vremenskom periodu, počev od 01.avgusta. 2021. godine, neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika.

Za to lice nema odluke o imenovanju donesene od strane nadležnog organa, a koja je neophodna za imenovanje visokog predstavnika, ističe se u prijavi.

– Dakle, kao javni tužioc u vršenju svoje službene dužnosti, u namjeri da drugom nanesu štetu, donio je nezakonitu odluku i kao službeno lice, iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlaštenja, drugom nanio štetu ili teže povrijedio prava drugoga čime je počinio krivično delo povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca iz člana 346. i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. Krivičnog zakonika Republike Srpske – navodi se u prijavi.

Dodik je istakao da zahtijeva da Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala u Banjaluci u okviru svojih ovlaštenja predmet uzme u što kraćem roku u razmatranje, pokrene krivični postupak protiv prijavljenog, ispita navode ove prijave i utvrdi sve bitne i odlučujuće činjenice, donese akt o sprovođenju istrage i u konačnici preduzme krivično gonjenje prijavljenog lica.