Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas episkopu budimskom Lukijanu Orden Republike Srpske na lenti za znatan doprinos u širenju pravoslavne religije, učvršćivanju duhovnosti, te pružanju nesebične podrške svome narodu gdje god se on nalazio i u kakvim god životnim iskušenjima obitavao.

Predsjednik Srpske orden je uručio u Sentandreji, gdje je zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovao večernjem bogosluženju u Preobraženskoj crkvi, povodom obilježavanja krsne slave ove crkve.

“Ponosan sam što danas u Sentandreji na poziv episkopa Lukijana prisustvujem proslavi velikog pravoslavnog praznika Preobraženja. Imam posebnu čast da sam kum krsne slave koju obilježava Preobraženjska crkva u Sentandreji, a krsnoj slavi prisustvuje predsjednik Srbije”, naveo je Dodik na društvenim mrežama.

Episkop Lukijan je prošle godine predsjednika Srpske odlikovao Ordenom Eparhije budimske prvog reda za doprinos očuvanju srpskih interesa i veza.

Ovim oredenom episkop je danas odlikovao i predsjednika Srbije.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH borave u dvodnevnoj posjeti Mađarskoj na poziv vladike Lukijana i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Dodik i Cvijanovićeva sutra će se sastati sa Orbanom, a potom i sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predviđen je i sastanak s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Cvijanovićeva je na Instargramu izrazila zadovoljstvo što će sa srpskom zajednicom u Sentandreji obilježiti krsnu slavu grada i zajedno sa prijateljima prisustvovati aktivnostima u okviru proslave Nacionalnog dana Mađarske.

Srbi u Mađarskoj žive više od tri vijeka, jedan od duhovnih centara je naselje Sentandreja, gdje se danas obilježava veliki praznik.

Episkop budimski Lukijan služio je jutros svetu arhijerejsku liturgiju.

“Јedan od najvećih naših praznika pravoslavnih jeste Preobraženje, a od ovih sedam crkava u Sentandreji jedna je posvećena baš ovoj slavi. Gospod se preobrazio na gori Tavoru, znaju oni koji idu na Hadžiluk gdje je Tavor i šta se tamo dogodilo. I pokazuje svoje slavne svjetlosti i poručuje nam da se naša sjvetlost svijetli pred ljudima, da vide dobra djela naša i proslave oca našeg koji je na nebesima. Eto, to je uglavnom poruka i našeg današnjeg praznika”,  rekao je episkop u besjedi.