Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocjenio je da je proces koji je protiv njega povelo Tužilaštvo BiH, zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, pravni i politički cirkus koji najviše šteti BiH.

Dodik je nakon jučerašnjeg izjašnjavanja o optužnici u Sudu BiH u intervjuu za hrvatski RTL istakao da nema zemlje u kojoj može da dođe neki stranac, donese normu i da tužilaštvo postupa po tome.

“Kakva je to zemlja”, upitao je Dodik.

Na konstataciju da je do sada više puta rekao da je ovaj proces prilika za otcepljenje Republike Srpske od BiH, Dodik kaže da nema smisla biti dio BiH.

“U BiH ništa ne funkcioniše. A što se nas tiče mi se ne nalazimo u Bosni i Hercegovini sigurnima. Mi je nedoživljavmo kao našu zemlju da u njoj možemo da ostanemo. Prva prilika koja nam se pruži, a nismo glupi da je ne možemo prepoznati, mi ćemo je iskoristiti”, kazao je Dodik.

Na insistiranje da kaže koji su rokovi za to, Dodik je ponovio:

“Prva prilika koja se za to pruži”.

Na opasku da visoki predstavnik u BiH ne isključuje njegovu smjenu, Dodik je odgovorio pitanjem: “Ko je visoki predstavnik” i dodao: “Vodi ga kući”.

“To samo govori da BiH nema. Sada smo mi na udaru. Ranije je bio Čović na udaru, stalno su neki ljudi na udaru”, jasan je Dodik.

Na konstataciju da se ipak pojavio na Sudu BiH, Dodik pojašnjava da je došao da pokaže koliko je sve apsurdno i mislim da sam i pokazao.

O odnosima sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, Dodik kaže nema tajni, dijele, kaže, normalne vrijednosti i veoma ga cijeni, jer, kako je kazao, dobro vodi svoju zemlju.

“Milanović ima racionalan prisutp, imamo tešku istoriju ima mnogo odštetnih zahtjeva, mi moramo da idemo dalje, razgovarali smo o ekonomskim pitanjimam Evropskoj uniji, imamo korektne razgovore… Milanović se bori za Hrvatsku kao što se ja borim za Republiku Srpsku i zahvalan sam za prijateljstvo koje imam sa Milanovićem”, rekao je Dodik.

Upitan kada će ponovo ići u Rusiju, Dodik kaže:

“Početkom idućeg mjeseca. Imam svašta da pričam sa Putinom. Mislim da je on veliki državnik i da je čast svakome da ima priliku da sjedi sa njim”.

Na opasku da ministar odbrane BiH Zukan Heles tvrdi da planira bijeg iz BiH, Dodik ističe da će ostati u Republici Srpskoj.

“Ja sam rođen u Republici Srpskoj. Ti mamlazi me ne zanimaju. Živim i rođen sam nedaleko od Banjaluke  i tamo ću nastaviti da živim. Zašto ne bih ostao. Imam sedmero unučadi i prijatelje. Volim svoj kraj”, jasan je bio Dodik.