Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je potpisivanjem ukaza poštovao Ustav, kao što je to uradio danas kada je riječ o o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, te dodao da je to bila njegova zakonska obaveza nakon što je odluka izglasana u Narodnoj skupštini.

– Tu dolazimo do ključne stvari. Šmit, koji se lažno predstavlja, nije smio da udari na Narodnu skupštinu nego je udario na predsjednika Republike koji je potpisao Ukaz. Zato napada predsjednika Narodne skupštine. On je došao ovdje da dijeli pravdu i govori kako Tužilaštvo treba da radi, kako neko treba da ispituje Stevandića. To nigdje nema na svijetu – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je istakao da je Šmit jedna ozbiljna štetočina i dodao da se udara na sve što jesu institucije Republike Srpske, ali i da od opozicije ne očekuje da stane u njenu zaštitu, piše RTRS.

– Daleko više imam morala, daleko više odgovornosti prema narodu i državi nego oni. Radio sam sve ove godine besprijekorno u zaštiti nacionalnih interesa. Oni izmišljaju laži iz nekog perioda rata i onda ponavljaju tu laž – naveo je Dodik.

Govoreći o tom periodu, on kaže da je u novembru 1993. godine bio komandir čete Vojne policije na aerodromu u Banjaluci, te da je iste godine Narodna skupština donijela odluku da svi poslanici u tadašnjem sazivu imaju ratni raspored u Skupštini i da su dužni da se odazivaju sjednicama.

– Јa sam pozvan na komandu aerodroma gdje mi je to saopšteno, da treba da se prijavim u Narodnu skupštinu. Svakih 15-20 dana imali smo sjednice Narodne skupštine na različitim mjestima i opštinama, kao na primjer u Bileći, Foči i Zvorniku. Trebalo je da stignete tamo gdje su se održavale sjednice u toku rata. Granate su padale kada smo održavali sjednicu u Brčkom – istakao je Dodik.

On je rekao da ne krije šta je radio i kako se ponašao u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata, te podsjetio da je nosilac najvišeg odlikovanja.

– Onda se nađe neko ko tada nije bio ni rođen i sada priča o tome. Zašto da se osvrćem za onima koji stalno nešto izmišljaju i lažu te bildaju svoje političke mišiće. Imam veoma ozbiljnu namjeru da zasučem rukave da se bavim politikom i odbranom Republike Srpske. To je moj jedini odgovor – naglasio je Dodik.

Ponovio da je riješeno pitanje imovine Republike Srpske i ukazao da mu prijete zabranom političkog rada.

– Neće mi zabraniti život. Šta ako mi zabrane politički rad? Da li neko misli da ću otići sa mjesta predsjednika Republike? Evo ima sada priča za novu priču. Neću otići. Mene nije izabrao ni Šmit koji je lažni visoki predstavnik, niti me je izabrao Sud BiH da mi može zabraniti političko djelovanje – istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su pod političkim i pravosudnim pritiskom bili i drugi lideri u zemljama EU ali da su izašli snažniji iz tog procesa.