Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da su partneri u vlasti na nivou BiH dogovorili da danas na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH budu potvrđeni zakoni o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, ombudsmanu i o pristupu informacija.

On je rekao i da će biti izabran ministar finansija u Savjetu ministara i potvrđen izbor zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Dodik je rekao da su dogovorili da sutra na sjednici Savjeta ministara budu razmotreni i potvrđeni zakon o sudu BiH, odnosno izmjene i dopune, kao i da se utvrde zakoni o vinu i o strancima i upute Predstavničkom domu koji će to potvrditi u narednih desetak dana.

– Sve to biće potvrđeno na sjednici Doma naroda 30. avgusta. To smo se dogovorili i usaglasili i vjerujem da će biti završeno kako smo dogovorili – rekao je Dodik.

On je naveo da se na ovaj način deblokira evropska agenda i da BiH bude spremna da do nove godine dobije pregovarački status i da se u tom pogledu kreće evropskim integracijama.

– To je cilj ove grupe ljudi – rekao je Dodik novinarima nakon sastanka predstavnika vladajućih stranaka na nivou BiH u Istočnom Sarajevu.

Sastanku su osim Dodika, iz SNSD prisustvovali Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić, te Sanja Vulić, zatim lider DNS Nenad Nešić, predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović i zamjenik predsjednika te stranke Spomenka Stevanović, kao i potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković.

Na sastanku su bili i lider HDZ Dragan Čović, iz Naroda i pravde Elmedin Konaković i Denis Zvizdić, iz Naše stranke Edin Forto i Predrag Kojović, te SDP Nermin Nikšić i Saša Magazinović.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto uputila je juče u parlamentu proceduru prijedlog za imenovanje Srđana Amidžića za ministra finansija i trezora.

Prema ranijem političkom dogovoru, to je pozicija koja pripada SNSD i Republici Srpskoj.