Predsjednik Milorad Dodik rekao je na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije da će Svesrpski sabor: ”Jedan narod, jedan Sabor – Srbija i Srpska” dati deklaraciju koja će dati brojne odgovore na trenutnu situaciju, ali i smjernice za djelovanje u budućnosti.

Dodik se zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na uloženom naporu za održavanje ovakvog skupa i da mu je drago što je saradnik Vučića na svemu što će se donijeti na Saboru.

“Često smo slušali priču kako nešto nema alternative. Mislim da samo srpski državni i nacionalni interes nema alternative. To je suština naše budućnosti. Koliko ćemo biti uspješni, najbolje će dati odgovor deklaracija koju ćemo donijeti. Dokument koji će nova generacija zaključiti i znati gdje su, ali će savršeno znati gdje idu. Ponosan sam što sam pripadnik ovog nacionalnog plenuma. Ponosan sam kao što sam bio sa danom kada sam kao poslanik podigao ruku za formiranje Republike Srpske”.

Dodik je poručio da je deklaracija suštinski nacionalni dokument koji daje odgovor na brojne izazove. Ne samo za trenutak, nego i ono šta treba da činimo u budućnosti, poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da će deklaracija biti usvojena u skupštinama Srbije i Srpske i da će to biti vlasništvo svakog čovjeka srpskih država.

“Potenciram jedan, a to je da ćemo zajedno kao Dan Srbije 15. februar obilježavati i kao dan Republike Srpske. Ali ćemo obilježavati i 9. januar kao dan nastanka Republike Srpske”, rekao je Dodik.

Na ovom nacionalnom saboru, poslaće se poruka da smo pripadnici jednog naroda, gdje god da bili, i da Srbi nisu crnogorski ili bosanski, nego su Srbi.

“I danas sam čuo neke prije nas da ne želimo da nekoga ugrozimo. To je svojstveno nama. Ali su mnogi ugrožavali nas. Izlazimo sa snažnom deklaracijom. U vremenu kada se u UN-u okupljaju oni koji su htjeli da nam nametnu etiketu genocidnog naroda. To nije rečeno, ali se podrazumijeva. Mi nismo genocidan narod. Ova rezolucija se nas ne tiče u smislu da treba da je provedemo. A najveće poniženje je činjenica da su korišteni mehanizmi iz poslovnika Generalne skupštine koji kažu da je to nebitno pitanje. Srpski narod treba da oda priznanje gospodinu Vučiću zbog njegove borbe. Prepoznati u nepovoljnom okruženju trenutak i boriti se kao gospodin Vučić, mogu samo veliki državnici. Više nego iko je shvatio da to nije samo običan papir koji neko treba da usvoji, nego je nešto što trajno treba da nas obilježi. Obilježiće nas samo ako mi pristanemo, a mi to odbijamo”, rekao je Dodik.

On je poručio i da se glasno treba reći da je Kosovo i Metohija neotuđivi dio Srbije, ali i Republike Srpske zbog kulturnog nasljeđa.

“Želimo da kažemo jasno da je Srpska bila zadovoljna autonomijom koja joj je data Dejtonskim sporazumom. Ali morate da znate da je to nizom godina, raznim akrobacijama srušeno i dovedeno u pitanje. I danas bi bili zadovoljni autonomijom datom u Dejtonskom sporazumu, ali je to nemoguće. Ne zbog nas, nego onih koji ne žele da se vrate u okvire Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik i poručio:

“Moramo da kažemo da Republika Srpska svoje zadovoljstvo autonomijom u Dejtonu, ne može više da ga afirmiše jer je ono ugroženo. 90 odsto ovlaštenja oteto je. Zbog nekih iluzija stranaca. Važno je da damo odgovor i da on bude jedinstven. Okolnosti na međunarodnom planu su bitno promijenjene. Neophodno je da srpski narod na ovom Saboru da odgovor na brojna pitanja”.

Dodik je naglasio da se ravnoteža u svijetu promijenila i da se moraju razumijevati međunarodni odnosi.

“Aleksandar Vučić ih razumije bolje nego drugi. Mi u Srpskoj smatramo da BiH ne može da nastaviti sa kršenjem Dejtona i stranom intervencijom. Bolje je da živimo kao dobre komšije, sa svojim pravima, sa svojim političko-teritorijalnim subjektima, nego da budemo trajno posvađani ukućani. Srpski narod želi mir i koliko puta smo to rekli. Uvjeren sam ako dođemo u trenutak da moramo da odlučujemo o tome, samo slijedite odluku predsjednika Vučića u tom trenutku. On je čovjek koji može da da odgovor na to pitanje”.

Predsjednik Srpske je poručio da ovo srpsko okupljanje treba da bude pozdravljeno i od naših komšija. Poruke o poštovanju jednih drugih biće poslate sa Sabora.

“SPC za srpski narod je institucija koja je očuvala naš identitet. Pripadnici naše crkve kroz istoriju su žrtvovali svoje živote. Od nas se traži da žrtvujemo svoj komoditet. I da znamo ko je bio za tu prokletu rezoluciju u UN-u i da imamo odnos prema njima. Da ne zaboravimo za nekoliko dana. Oni su nas natjerali da u naše kolektivno pamćenje stavimo njihove zle namjere. Želimo da Srbija bude jaka i ona se uzdigla. Zadnje decenije Srbija je neprepoznatljiva. Vidim promjenu, snagu. Ona nije u zgradama i putevima. Ona je u opredjeljenju. Vučić svaki dan živi u borbi za srpski narod i Srbiju”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je ponosan na Vučića što je odbio sve napade koji su dolazili od onih koji su smatrali da je uspjeh kada Srbi ne mogu da izraze svoje ciljeve. “Svi u red i budite zahvalni što ste dio ovog velikog skupa. Vratimo se svojim pravim vrijednostima. U Srbiji i Srpskoj žive brojni narodi i oni treba da budu jednaki. Hvala svima koji su radili na ovom važnom dokumentu”, rekao je Dodik.

“Postoje mediji koji govore da je Srpska teret Srbiji, da prave osjećaj nelagodnosti kada dođemo ovdje. Ja taj osjećaj nikada nisam imao kada razgovaram sa Vučićem. Ovo je srpski sabor i tretirajte ga tako. Ovo je kontinuitet. Sabor će danima i godinama koje dolaze biće osmišljeniji. Ostanimo privrženi tome da se sastajemo svake dvije godine. Da je ponos braniti interese svog naroda i države. I razumite da je nama teško ostati sa onima koji nam nameću etiketu genocidnosti, a prije 50 godina su vršili genocid nad nama”.