Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prisustvuju večernjem bogosluženju u Preobraženskoj crkvi u Sentandreji.

Dodika, Cvijanovićevu i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dočekao je episkop budimski Lukijan.

Predsjednik Srpske uručiće episkopu Lukijanu Orden Republike Srpske na lenti za znatan doprinos u širenju pravoslavne religije, učvršćivanju duhovnosti, te pružanju nesebične podrške svome narodu gdje god se on nalazio i u kakvim god životnim iskušenjima obitavao.

Predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH borave u dvodnevnoj posjeti Mađarskoj na poziv vladike Lukijana i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Cvijanovićeva je na Instargramu izrazila zadovoljstvo što će sa srpskom zajednicom u Sentandreji obilježiti krsnu slavu grada i zajedno sa prijateljima prisustvovati aktivnostima u okviru proslave Nacionalnog dana Mađarske.

Srbi u Mađarskoj žive više od tri vijeka, jedan od duhovnih centara je naselje Sentandreja, gdje se danas obilježava veliki praznik.

Episkop budimski Lukijan služio je jutros svetu arhijerejsku liturgiju.

– Јedan od najvećih naših praznika pravoslavnih jeste Preobraženje, a od ovih sedam crkava u Sentandreji jedna je posvećena baš ovoj slavi. Gospod se preobrazio na gori Tavoru, znaju oni koji idu na Hadžiluk gdje je Tavor i šta se tamo dogodilo. I pokazuje svoje slavne svjetlosti i poručuje nam da se naša sjvetlost svijetli pred ljudima, da vide dobra djela naša i proslave oca našeg koji je na nebesima. Eto, to je uglavnom poruka i našeg današnjeg praznika – rekao je episkop u besjedi.

Dodik i Cvijanovićeva sutra će se sastati sa Orbanom, a potom i sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predviđen je i sastanak s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dodik je najavio da će ove zvaničnike upoznati o, kako je naveo, nikad težoj političkoj situaciji u BiH i pokušaju stranaca da nameću svoje zakone, ukidaju Republiku Srpsku i podižu optužnice, piše RTRS.