Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska ostaje stabilna uprkos raznim bjelosvjetskim mešetarima i muslimanskim lobistima, poput Ališe Kerns iz Velike Britanije, koji ne mogu da utiču na prilike u Srpskoj, osim da iznose neistine za ogromne sume prljavog novca.

– Aktuelno rukovodstvo Republike Srpske je realnost i izbor građana, i nikoga ne zanima da li se nekoj Kerns ili bilo kome sviđa ta realnost – rekao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše medijske istupe Zukana Heleza i Ališe Kerns u kojima redovno iznosi neistine o Republici Srpskoj, Srbiji i srpskom narodu, Dodik je rekao da Heleza jedino može ozbiljno da shvati i komentariše neko poput ostrašćenog srbomrsca kao što je Ališa Kerns čiji je zadatak da napada Srbe.

– Poznato je i u javnosti dokumentovano čime se sve ova gospođa godinama bavi i kako kroz paraobavještajno djelovanje i sumnjive aktivnosti zarađuje ogromne sume novca. Njena uloga u raspirivanju tenzija i plasiranja dezinformacija kada je riječ o Kosovu i Metohiji je opasna i destruktivna jednako kao i njeno uplitanje u unutrašnja pitanja u BiH. Oni koji je plaćaju i daju joj silni novac za te poslove, treba da znaju da tako samo ruše BiH. Ličnostima poput Kerns mjesto je u zatvoru, a njihove aktivnosti su opasnost za cijeli region – istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da bi ona i slični muslimanski lobisti koji pokušavaju da iskoriste to što na ovom području Velika Britanija i SAD odmjeravaju snage na nama, pozivajući na sankcionisanje i smjene legitimno izabranih predstavnika, trebali biti ispitani za koga rade to što rade i kakvu su štetu nanijeli.

– Njihova mržnja prema svemu srpskom, ‘podmazana’ prljavim novcem koji dobijaju, vidi se u svakom slovu koje napišu i riječi koju izgovore i takve ličnosti nemaju prijateljski odnos ne samo prema Srpskoj, nego ni prema BiH na koju se svi pozivaju, jer rade na stvaranju nereda na ovom prostoru – ukazao je Dodik.

On je naveo da je potpuno jasno čemu služi ta priča i silni naslovi kako će “Dodik da ‘zapali region’”, te da oni zapravo to i žele – sukobe, jer tako će dobiti više prljavog novca za svoje aktivnosti.

– Njih održavaju sukobi i zato i plasiraju razne dezinformacije, kako bi se stekao utisak o nekoj BiH koja ne može da opstane bez stranaca, što znači više novca za sve koji koegzistiraju u tom lancu – rekao je Dodik.

On je naglasi da bi oni najviše željeli da Republika Srpska, iako međunarodno priznata u Dejtonu, 21. novembra 1995. godine, ne postoji, da je izbrišu sa karte svijeta, što se na njihovu veliku žalost nikada neće desiti.

– Republika Srpska je nastala u miru, odbranjena u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, potvrđena u Dejtonu i Ustavu BiH i zato im je ona velika smetnja u ostvarenju njihovog krajnjeg cilja – stvaranja unitarne BiH. Na tom putu sam im i ja smetnja jer ne mogu da me slome ni sankcijama, ni prijetnjama, ni montiranim procesima. Stalno slušamo njihove laži o našem raspirivanju mržnje i prijatnjama ratom. To su sve podmetanja na koja smo navikli, ali ništa i niko nas neće pokolebati u zaštiti Republike Srpske i srpskih nacionlanih interesa – poručio je Dodik.

Da li se nekome od tih bjelosvjetskih plaćenika sviđa ko je na čelu Republike Srpske i koga bi oni željeli da vide na tim pozicijama, rekao je Dodik, to nas apsolutno ne zanima.

– Narod Republike Srpske bira ko će ga predstavljati i mi njima odgovaramo za svoj rad. A koga narod želi na tim mjestima pokazuje već decenijama – rekao je Dodik, prenose mediji.