Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su Denis Bećirović i Željko Komšić prenijeli ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom podršku većine muslimana u BiH, jer su obojica u Predsjedništvo BiH došli glasovima muslimana.

Njih dvojica nisu imali legitimitet da govore ni o većinskom raspoloženju dva naroda a kamoli cijele BiH. Oni su danas u Kijevu iznijeli privatne stavove po pitanju sukoba koji traju u toj zemlji – izjavio je Dodik koji je upitan da prokomentariše izjavu Bećirovića da je “iskazao podršku ogromne većine građana BiH herojskom narodu Ukrajine”.

Dodik je istakao da je šteta što Bećirović u svom računanju nije bio do kraja tačan i precizan pa da kaže da on govori samo u ime 23 odsto BiH.

– Možda to stanovništvo koje su oni predstavljali nije pružilo podršku da se dodijeli orden predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu. No, suština je da je stanovništvo Republike koja mu je orden dodijelila bilo gotovo jednoglasno u podršci takvoj odluci – naglasio je predsjednik Srpske.

On je ponovio da Republika Srpska ostaje neutralna kada je riječ o sukobu u Ukrajini, ali i jasna da geopolitički potresi ne mogu da promijene činjenicu da Republika Srpska sa Ruskom Federacijom ima dobre političke, ekonomske i kulturološke veze koje će se nastaviti i u budućnosti.