Predlažem da Narodna skupština, kao smeće, odbaci ove odredbe, izjavio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, i najavio sazivanje sjednice parlamenta povodom najnovije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Kovačević protiv BiH”.

Sud u Strazburu je presudio da je Slaven Kovačević, koji se odjednom nacionalno ne izjašnjava, inače savjetnik Željka Komšića, diskriminisan na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo BiH, u odnosu na konstitutivne narode.

– Ta presuda je više preporuka nego što je obavezujuća. Nisu ni svjesni da BiH čine veći problem na putu ka Evropi i zaustavljaju je u mogućnosti razvoja. Presuda ima za cilj da se obračuna sa konstitutivnošću naroda. Zato propadaju svi napori koji su išli za tim da se Dejtonski sporazum održi i bilo je diletantski od strane grupe ljudi koji su donijeli presudu. Otišli su izvan Konvencije i kreiraju novo stanje. BiH ne može da opstane kao zemlja na građanskom principu. Približava BiH njenom raspadu više nego mogućnosti da se uredi onako kako je predviđeno. Republika Srpska smatra da je to neprihvatljivo i neprovodivo – rekao je Dodik.

U opoziciji imaju isto mišljenje o presudi, ali su sumnjičavi prema Dodikovim posebnim sjednicama Narodne skupštine.

– Presuda nema nikakvog smisla, ona ne može biti iznad Dejtonskog sporazuma i likovanja iz Sarajeva su nepotrebna. Međutim, rasprava o presudi u NS RS je takođe mlaćenje prazne slame, jer NS RS prvo mora da raspravi o svojim zakonima, odlukama i zaključcima koje su upravo Dodik i SNSD prekršili. Nijedna tačka ne može doći na dnevni red Narodne skupštine dok se to ne raspravi. U tom kontekstu, ako Dodik zakaže sjednicu, doći ćemo, ali prije svega da odbranimo Narodnu skupštinu od SNSD i njihovog režima – kaže za Srpskainfo šef Kluba poslanika PDP Igor Crnadak.

Poslanik SDS, Ognjen Bodiroga, podsjeća da je stav ove stranke poznat, a to je da se drži Dejtonskog mirovnog sporazuma i dosadašnjeg načina izbora srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Ne dolazi u obzir nikakva promjena Dejtonskog mirovnog sporazuma i eventualna unitarizacija BiH. A što se tiče najave Dodika o posebnoj sjednici Narodne skupštine, mi kao nacionalna stranka uvijek ćemo predstavljati nacionalne interese srpskog naroda, ali njegove sjednice se svode na njegovu samopromociju i skretanje pažnje sa osnovnih životnih problema, kao što su korupcija kriminal, demografska i svaka druga uništenost Republike. Posljednji primjer je nepoštovanje zaključaka NSRS da se neće usvajati nijedan od 14 prioriteta EU dok se ne riješi problem Ustavnog suda BiH, odnosno dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu i dok ne odu strane sudije, te dok se ne zatvori OHR – kaže Bodiroga za Srpskainfo.

KORAK UNAZAD

Budući da više od decenije nije provedena presuda iz Strazbura u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”, Dodik je najavio da će od NSRS tražiti zvanično povlačenje Srpske iz tog procesa. Odnosno da RS ostane na onom što piše u Ustavu BiH po pitanju izbora Predsjedništva BiH – Srbin iz Republike Srpske.

– Naravno, konsenzusom u RS ranije smo utvrdili drugi stav, da bude jedan član iz RS. Predložiću drugim partnerima u RS da dobijem promjenu tog stava, da se vratimo izvornoj formulaciji – najavio je Dodik.