Luk obično ima dug rok trajanja, ali se ispostavilo da će ostati svježiji i duže ako se čuva na odgovarajućem mjestu u kuhinji.

Sada kada je vrijeme sve hladnije, mnogi ljudi će praviti svoja omiljena variva, supe ili druga kuhana jela, a jedan od osnovnih sastojaka u većini izdašnih recepata je luk.

Ništa nije gore nego posegnuti za povrćem samo da biste otkrili da se pokvarilo prije isteka roka trajanja, ali možete pomoći da luk duže traje pohranjen van frižidera i na odgovarajućem mjestu u kuhinji.

Čak Silari, kuhar i osnivač Mortadella Heada, rekao je da svoj luk drži u ostavi, ali ga takođe možete držati na mračnom, hladnom i prozračnom mjestu.

Ništa nije gore nego posegnuti za povrćem samo da biste otkrili da se pokvarilo prije isteka roka trajanja, ali možete pomoći da luk duže traje pohranjen van frižidera i na odgovarajućem mjestu u kuhinji.

– Cijeli sirovi luk držim u korpi u ostavi. Volim otvorenu korpu jer omogućava dobru cirkulaciju vazduha i tako dobijate maksimalan rok trajanja – naveo je.

Odgovarajuća ventilacija je prilično važna jer želite da luk ostane suh. Nedostatak protoka vazduha može uzrokovati vlagu, a to nije dobro za luk.

Ključ svježeg luka je da ga držite dalje od vode jer će njegovo skladištenje u zatvorenom prostoru omogućiti da se prikupi vlaga što će uzrokovati da luk postane pljesniv.

Toplina i svjetlost će takođe uzrokovati brže klijanje luka, što će uzrokovati da luk pozeleni i dobije gorak okus, zbog čega je važno da ga držite na tamnom mjestu.