Slovenija je odlučila da kontrole na granici sa Hrvatskom produži do ljeta kada bi smanjili broj ilegalnih prelazaka, a stanovništvo pograničnih područja ističe da je ova mjera poslužila svrsi jer je sada migranata manje.

Iako mnogi nisu očekivali takav potez, uglavnom i zbog toga što prema zakonima EU članice Šengena pod posebnim okolnostima mogu uvesti kontrole na najviše mjesec dana, Slovenija se odlučila na treće produženje u trajanju od šest mjeseci počevši od 22. decembra.

Slovenija je 21. oktobra uvela granične kontrole na granici s Hrvatskom zbog, kako je tada objasnio ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar, straha od terorizma.

Kao razlog za produžetak trajanja graničnih kontrola slovenačka policija je istakla uspjeh akcije, te su naveli da su od dana uvođenja te mjere odvratili veći broj državljana trećih zemalja od prelaska granice i uhapsili nekoliko krijumčara.

Poklukar je nedavno upoznao Vladu s razlozima za prduženje mjere kontrole zbog terorističke prijetnje, koja je u Sloveniji trenutno srednja, a kada bezbjednosna situacija to bude dopustila, mjera će biti ukinuta.

– Terorizam je prijetnja koja je vrlo prikrivena. Ne znamo kada može izbiti, stoga moramo biti oprezni – dodao je Poklukar.

Slovenačka policija ističe da je od uvođenja kontrola utvrđeno 3.709 neovlaštenih prelazaka granice, i to većina na granici s Hrvatskom, navodi hrvatski portal Indeks.

Samo na području Policijske uprave Novo mesto, u koje spadaju prelazi u okolini Zagreba, uključujući, s hrvatske strane, najprometniju Breganu, policija je pronašla i uhapsila 3.307 stranaca koji su ilegalno ušli u Sloveniju.

– Od ponovnog uspostavljanja graničnog nadzora na području Policijske uprave Novo mesto pronađeno je i uhapšeno 28 krijumčara koji su prevozili 209 stranaca koji ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sloveniju. Krijumčari su lišeni slobode, a vozila su im oduzeta – naveli su iz policije.