Danas su čitaoci TOK televizije poslali snimak bahate vožnje političara pod rotacijom na Tranzitu u Banjaluci, koji su osim izguravanja vozila sa ceste, prestigli kolonu vozila i u raskrsnici prošli kroz crveno svjetlo.

Vozilima pod pratnjom nije dozvoljen prolazak kroz crveno svjetlo. Prolazak kroz crveno svjetlo nije dozvoljen nikome. Izuzetak je naredba ili znak ovlaštene službene osobe koja na saobraćajnici reguliše saobraćaj.

Bahata vožnja vozila pod pratnjom”, “Službena vozila preticala kolonu automobila”, samo su neki od natpisa u medijima ili na društvenim mrežama, objavljenim uz snimke “agresivne vožnje” kakvu viđamo samo u akcionim filmovima.

Građani negoduju zbog ovakvih i sličnih postupaka iz više razloga, prvenstveno smatrajući da takva vozila i vozači ugrožavaju ostale učesnike u saobraćaju, ali istovremeno tvrdeći da “nismo svi jednaki pred zakonom”.

Uz sve navedeno, vozila pod pratnjom, koristeći zvučne ili svjetlosne siganlizacije, često zbunjuju ili uspaniče vozače, pogotovo mlade i neiskusne koji su “jučer” sjeli za volan. Ko vozi na putevima u BiH, pogotovo u bh. prijestolnici, gdje su smještene većina institucija i ambasada, a samim tim i štićenih osoba, dobro zna o čemu pričamo.

Sve definisano zakonom

Sve je definisano Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, tačnije članom 125.

Članom 125. defenisano je da se vozilima pod pratnjom podrazumijevaju vozila kojima je dodjeljena pratnja policije ili vojne policije, sa motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova crvene i plave boje i to za vrijeme dok se ti znakovi daju.

Istim zakonom propisane su i obaveze drugih učesnika u saobraćaju.

Međutim, to nije sve! Vozila pod pratnjom, ako je suditi po tumačenju zakona, zaista imaju ogromne privilegije.

Na njih se ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine, o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila i zabrani presjecanja kolone pješaka.

Zakon propisuje da vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila službe Hitne pomoći i vatrogasna vozila, kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim znakovima ili znacima ovlaštene osobe.