Propalestinski demonstranti sukobili su se večeras u švedskom gradu Malmeu sa policijom ispred Malme arene gdje se održava Evrovizija, tražeći da se Izraelu zabrani učešće na tom takmičenju.

Desetine demonstranata su ležale na zemlji ispred koncertne dvorane ogrnuti palestinskim zastavama i boeći se sa švedskom policijom koja je pokušala da ih ukloni, prenosi švedski javni servis SVT.

U Malmeu su danas raspoređene jake policijske snage, a prema pisanju stranih medija, atmosfera je veoma napeta.

Posjetioci su stajali u redu ispred Malme arene u blizini ukrašeni šarenim kostimima i šljokicama dok su im demonstranti uzvikivali “Sram vas bilo” prije nego što su pokušali da prođu kroz barijere kako bi se približili areni, zbog čega je policija za nerede formirala kordon. Policija je odgurnula demonstrante od ulaza u arenu, ali se još desetine vratilo.

Drugi demonstranti mahali su palestinskim zastavama publici koja je čekala da uđe u arenu vičući “Slobodna Palestina”. Okolinu nadlijeću policijski helikopter i dronovi, a policija je upotrebila i biber sprej da rastjera demonstrante kojih je, prema zvaničnoj procjeni, bilo između 6.000 i 8.000, prenosi Tanjug.