Globalni fenomen zvani “crni petak” nije zaobišao ni region. Mnogobrojne kompanije, radnje i trgovinski lanci uveliko su najavili popuste koji dosežu sve do 80 odsto. Kako se pripremiti za gužvu, kupovinu i izbjeći “lažne” popuste i zamke? Savjete donose modni stručnjak Alma Premerl Zoko i predsjenica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević.

Ispred brojnih radnji očekuju se velike gužve i redovi ispred kabina, te je potrebno na vrijeme da “naoštrite” živce. Kako bi bili što efikasniji, postoji nekoliko caka koji će vam ubrzati i olakšati kupovinu na crni petak.

-Crni petak mnogi trgovci koriste kao priliku za rješavanje velike količine odjeće koja se nije prodala po redovnim, a ni po sniženim cijenama. Ona je spremljena u skladište i čeka svoju priliku za ponovni ‘izlazak’ pred kupce. Crni petak je jedinstvena prilika za to jer je fokus kupaca usmjeren prema kupovini što povoljnijih komada. Ali trebalo bi da znate jedno – povoljno, jeftino, sniženo ili kako god to nazvali nije uvijek i najbolje što vam treba. Posebno ako je odjeća stara nekoliko sezona. Zašto? Tkanine imaju svoj rok trajanja i oštećuju se tokom stajanja na ofingerima ili u skladištu, s vremenom mijenjaju svoj oblik – otkrila je modni stručnjak Alma Premerl Zoko, pa objasnila kako da provjerite odjeću pre kupovine.

-Prvo počnite s etiketama. Ako su starije, zgužvane ili nekoliko puta priljepljene s etiketama za popust (pogledajte da li imaju tragove crvenih ili narandžastih naljepnica), znajte da je riječ o odjevnom komadu koji nije prodat nekoliko sezona. Dobro pogledajte tkaninu od koje je napravljen kako biste bili sigurni da se tkanje nije ‘razišlo’, odnosno da se nešto što kupite neće poderati prilikom prvog nošenja. Testirajte kvalitet tanine tako što ćete je okrenuti prema svjetlu. Moglo bi vas iznenaditi tkanje haljine koja na prvi pogled izgleda savršeno. Sve što kupujete skinite s ofingera i pogledajte ramena – ne smije da bude trag ofingera na njemu. I za kraj pomirišite odjeću – ako osetite miris vlage, ne kupujte, ma koliko bilo jeftin – istakla je Alma za 24sata.hr

Nakon odabira adekvatnog komada odeće slijedi ispobavanje. Velike gužve ispred kabine mnogima znaju da zadaju glavobolje, pa je dobro da na sebi već imate kombinaciju odjeće koja nije glomazna i preko koje možete da ispobate nove, prenosi Mondo.

-Deblje grilonke, lagana haljinica i kratke čizmice su odlična kombinacija za svaku šopingholičarku. Prilikom brzinskog ‘navlačenja’ odjeće pazite i na to da je ne oštetite (posebna pažnja za one koje se šminkaju), jer ono što ne biste vi voljele da kupite, ne ostavljajte ni drugima” – ističe Alma.