Povodom Dana Republike Srpske  Republike Srpske i trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu, u Hramu Hrista Spasitelja služena je sveta arhijerejska liturgija.

Liturgiji, koju su služili Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije, njihova preosveštenstva episkopi banjalučki Jefrem, bihaćko-petrovački Sergije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, nikšićki Metodije, vikarni epsikop Sava, te sveštenici i đakoni Srpske pravoslavne crkve, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Nakon liturgije gradonačelnik Banje Luke je još jednom svim građanima čestitao 9. januar – Dan Republike Srpske, a svim porodicama koje proslavljaju Svetog Stefana poželio je srećnu krsnu slavu.

Poručio je kako je 9. januar dan kada svečano obilježavamo Dan Republike Srpske, te da je na današnji dan potrebno poslati poruku mira, života, ali i suživota.

-Neko voli da kaže da mi slavimo da bi se nekom inatili ili nekome poslali pouku. Ipak, ja moram da kažem da je 9. januar naš dan, naš rođendan, naša krsna slava, svetac, naš praznik i naš zavjet, te dan u kojem se svaki Srbin, pravoslavac, svaki građanin Republike Srpske apsolutno identifikuje. Svaki čovjek koji voli Republiku Srpsku, svaki Srbin, pravoslavac ma gdje god da živi to razumije. Ako smo danas pažljivo slušali poruke, svako treba da razumije da svaka zemlja i svaki grad ima neki svoj datum i praznik i to se nikome ne osporava – kazao je gradonačelnik.

Podsjetio je da mi kao narod pokazujemo tu širinu, ali tu širinu ne vidimo da drugi pokazuju prema našem narodu.

-Danas smo se okupili, oko naše Republike Srpske, našeg rođendana, naše slave i želim da s ljubavlju čestitam ovaj dan, te da svi zajedno iskoristimo priliku da pošaljemo iskrenu poruku mira, života i suživota. Sve praznike dočekujem sa svojim sugrađanima, želim da i oni danas dočekuju ovaj praznik sa mnom. Ovo je naš dan i naš datum, a ovdje smo zarad nas samih. Prisjećamo se i svih boraca koji su se borili za našu Republiku Srpsku. Da napreduje, raste, snaži i čvrsne, jer samo sa njom ima nas i samo sa nama postoji Republika Srpska – dodao je Stanivuković.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać, ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i mnogi drugi.

Podsjećamo, u centru grada danas će biti održan i defile, u kojem će učestvovati više od 900 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te predstavnici javnog i civilnog sektora, ali i porodice poginulih boraca iz Odbrambeno – otadžbinskog rata.

Naime, kao i prethodne godine biće organizovan „Hod časti“, kojim Banja Luka i cijela Republika Srpska odaju posebnu počast svim onima koji su za njenu slobodu platili najvišu cijenu i poklanja se svim nestalim i poginulim borcima Vojske Republike Srpske, civilima, te članovima njihovih porodica.

Podsjećamo, „Hod časti“, koji je prvi put održan u Banjoj Luci prošle godine, a na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića, predvodile su porodice poginulih boraca, noseći slike svojih najmilijih, a pridružili su im se i demobilisani borci, ratni-vojni invalidi, članovi  Udruženja amputiraca –UDAS, te ostala boračka udruženja koja djeluju na području grada, kao i brojni sportski kolektivi, kulturno-umjetnička društva, te pripadnici Komunalne policije, Gradske civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice.

Takođe, u okviru obilježavanja  Dana Republike Srpske juče je odata počast i položeno cvijeće na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju „Sveti Pantelija“, Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca NOR-a, a vijenci su položeni na Spomen-kosturnici na Gradskom groblju, kao i na grobnici dvanaest banjalučkih beba.

Povodom Dana Republike Srpske održana je i svečana akademija.