Polaganjem vijenaca na spomen-obiljžeje žrtvama Veleizdajničkog procesa u Banjoj Luci, na groblju Sveti Pantelija, danas je obilježen 21. novembar – Dan oslobođenja Banje Luke u Prvom svjetskom ratu.

U ime Grada Banje Luke, vijenac je položio gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je poručio kako su se danas, baš kao i prethodnih godina, mogle čuti snažne poruke, te da sve to svjedoči o činjenici da smo kroz istoriju mnogo puta morali da se borimo za svoju slobodu.

-Danas Banja Luka obilježava svoj najvažniji datum, svoje oslobođenje. Onda, kada je bilo najteže, hrabra vojska na Aranđelovdan, našu slavu, oslobodila je naš grad. Sve naše dalje borbe koje smo vodili, bilo ih je mnogo, ali taj korjen hrabrosti možemo da crpimo iz 1918. godine – kazao je gradonačelnik.

Navodi kako ovakvi događaji nikada ne smiju da se zaborave, te da se vječno pamete.

-To znači da danas kao narod treba da budemo proaktivni, da pamtimo, da budemo hiperaktivni kada govorimo o odbrani naše zemlje, kulture, tradicije. Danas, više nego ikada treba toga da budemo svjesni. Jedna od ključnih poruka današnjeg dana jeste moramo da imamo jednu dozu opreza, borbe i onda kada more nije uzburkano, jer možda nam se tada krije najviše opasnosti. Uvijek moramo da čuvamo ono što je naše – rekao je Stanivuković.

Naglasio je kako će Banja Luka, kod nekadašnjeg kina „Kozara“ da dobije park Veleizdajničkom procesu, sa spomenikom u obliku svijeće.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić poručio je da, bez ovih junaka, ne bi održali ovaj korijen koji je 1918. godine značio slobodu.

-Banja Luka slobodno živi 105 godina, iako je bilo dosta najezda i izazova, onih koji su željeli da nam otmu slobodu. Danas čvrsto stojimo kao oni koji su 1918. godine ušli u ovaj grad – istakao je predsjednik NSRS.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, Nebojša Kuštrinović  podsjetio je da je na današnji dan u Banju Luku ušla oslobodilačka Srpska vojska, te da sve one koji su živote dali za slobodu u kojoj živimo, ne smijemo da zaboravimo.

-Naše Udruženje ovog trenutka je izuzetno ponosno i srećno, iako je tužan dan. Srećamo se naših potomaka, koji su donijeli slobodu prije 105 godina. Danas je ovdje mnogo delegacija, svi smo ovdje zajedno, jer želimo da sačuvamo od zaborava, da se ovi ljudi nikada ne zaborave – istakao je Kuštrinović.

Brojne delegacije danas su položile vijence na spomenik Veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija.

Podsjećamo, Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu od 2019. godine i zvanično se obilježava kao gradski praznik.