Neurolog Almira Gimranova otkrila je tri namirnice koje su učinkovite u prevenciji Alchajmerove bolesti.

Oni koji ih redovno jedu, ne boje se ove neizlječive bolesti mozga jer znaju da njihova konzumacija smanjuje rizik od demencije za čak 50 odsto.

Masna riba (tuna, losos) pomoći će povećati mentalnu aktivnost. Sadrži puno omega-3 kiselina koje povoljno djeluju na moždane stanice i smanjuju upalne procese.

Nakon 40. godine preporučljivo je svakodnevno jesti maline, borovnice i drugo bobičasto voće. U tom slučaju vjerovatnost razvoja i napredovanja demencije te Alchajmerove bolesti smanjuje se za 50 odsto. Uostalom, borovnice su uključene u MIND dijetu koju je razvila Marta Moris sa Univerziteta Raš u Čikagu.

Oni koji redovno jedu orašaste plodove, ne pate od kognitivnog pada koji se javlja s godinama. Vitamin E, koji sadrže, štiti moždane stanice od oštećenja.